Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 15. jun 2014. 16:44

Održan sastanak članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore sa članovima Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Republike Albanije

Tema – Parlamentarna dimenzija saradnje Crne Gore i Republike Albanije u oblasti saobraćaja

U okviru aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, danas je u Ulcinju, održan sastanak članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore sa članovima Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Republike Albanije, na temu „Parlamentarna dimenzija saradnje Crne Gore i Republike Albanije u oblasti saobraćaja“,uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju.

Na sastanku su učestvovali i ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore, Ivan Brajović, predśednik Opštine Plav, Orhan Šahmanović i potpredśednik Opštine Ulcinj, Ardian Mavrić.

Učesnicima su se u uvodnom dijelu sastanka obratili direktor Programa za Evropu Vestminster fondacije za demokratiju, George Kunnath, kao i predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore i predśedavajući Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, Aleksandar Damjanović.

Nakon uvodnog izlaganja ministra Brajovića, svi učesnici sastanka, uzeli su učešće u diskusiji koja je sadržala konkretne predloge i sugestije vezane za prioritete saobraćajne saradnje Crne Gore i Republike Albanije, kako sa nivoa dvije države, tako i sa nivoa interesa lokalnih zajednica, odosno opština Ulcinja i Plav.

Između ostalog, potencirana je zajednička valorizacija Skadarskog jezera, u smislu realizacije plovnog puta tokom rijeke Bojane, potreba elektrifikacije željezničke pruge Podgorica – Skadar, korišćenje komplementarnih prednosti luka Bar i Drač, zatim saradnja u oblasti vazdušnog saobraćaja, odnosno aerodroma Podgorica i Tirana, i td.

Uvažavajući i interese opština Plav i Ulcinj, koji korespondiraju sa interesima od državnog značaja za Crnu Goru, zajednički je definisano da je izgradnja puta Plav- Podgorica, preko Albanije, prioritetan projekat od obostranog interesa. Takođe je uvažena potreba definisanja Ulcinja kao međunarodne luke, to jeste, uvođenje trajektnog saobraćaja između Ulcinja i Drača i potreba saobraćajnog povezivanja Crne Gore i Republike Albanije najbližom saobraćajnom vezom preko rijeke Bojane u zaleđu Velike plaže.

Na kraju bilateralnog sastanka, dogovoreno je da će oba odbora sačiniti usaglašeni predlog preporuka, koji će sa aspekta nadležnosti oba odbora biti dostavljen vladama Crne Gore i Republike Albanije.
Sastanku su, ispred Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore prisustvovali poslanici: Aleksandar Damjanović, Zoran Jelić, Milutin Đukanović, Mladen Bojanić, Almer Kalač i Nik Gjeloshaj, dok su ispred Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Albanije prisustvovali: Ervin Koci, Majlinda Bufi, Agron Cela, Arben Cuko i Blerina Gjylameti.