Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 29. oktobar 2014. 17:35

Održan sastanak predstavnika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sa članovima misije MMF-a

Na sastanku bilo riječi o ključnim ekonomskim  izazovima Crne Gore u narednom periodu

Predśednik i zamjenik predśednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović i Damir Šehović sastali su se sa članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Alasdair Skot, šef Misije za  Crnu Goru.

Misija MMF-a boravi u Crnoj Gori kako bi prikupila aktuelne informacije o stanju ekonomije, izgledima i politikama u narednom periodu, u okviru godišnjih konsultacija po članu IV Statuta Fonda.

Na sastanku se razgovaralo o ključnim ekonomskim  izazovima Crne Gore u narednom periodu.Razmatrana su  pitanja koja su se odnosila  na aktuelna makroekonomska kretanja, stanje u privredi, javne finansije s fokusom na  javni dug i politiku zaduživanja  kao i sprovođenje strukturnih reformi prije svega u oblasti tržišta rada i penzionog sistema.U fokusu razgovora bilo je pitanje održivosti izgradnje auto puta kao ključnog kapitalnog projekta. Pored toga razmatrano je i pitanje tzv. loših kredita (NPL) i pitanje visine kamatnih stopa.

Razgovori sa predstavnicima MMF-a nastavljaju se tokom ove i slijedeće sedmice, a zadnjeg dana posjete 4. novembra 2014.godine ,poslije završenog sastanka, javnosti će biti prezentovani zaključci Misije i njihova ocjena ekonomske situacije u Crnoj Gori.