Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 06. decembar 2014. 15:39

Održan sastanak članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore i Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Republike Albanije

Teme – Saradnja Crne Gore i Albanije u oblasti saobraćaja, fiskalno usaglašavanje albanskog i crnogorskog zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom, saradnji dvije države sa ciljem privlačenja sredstava regionalnih i IPA fondova u skladu sa zaključcima sa Berlinskog samita.

Sastanak članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore i Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Republike Albanije, u okviru aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju, održan je danas u Tirani. Isti predstavlja uzvratnu pośetu crnogorske delegacije, odnosno nastavak sastanka dva odbora, održanog u Ulcinju, u Crnoj Gori, juna ove godine, na temu „Parlamentarna dimenzija saradnje Crne Gore i Republike Albanije u oblasti saobraćaja“.

Na danas održanom sastanku, pored članova odbora, učestvovali su i zamjenik ministra saobraćaja u Vladi Albanije, Ili Manjani i ekspertkinja za fiskalne politike u Ministarstvu finansija Vlade Albanije, Zarina Taja.

Učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili domaćin sastanka, Ervin Koci, član Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Republike Albanije i predśedavajući Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana i predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, Aleksandar Damjanović.

Poslanik Damjanović, u uvodnom obraćanju, izrazio je očekivanje da će sastanak doprinijeti jačanju  parlamentarne saradnje, te da će isti biti dodatni impuls u, inače veoma dobroj bilateralnoj saradnji dvije države. 

Na sastanku je bilo riječi o saradnji Crne Gore i Albanije u oblasti saobraćaja, kao i fiskalnom usaglašavanju albanskog i crnogorskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije. Tema sastanka bila je i saradnja dvije države sa ciljem privlačenja sredstava regionalnih i IPA fondova u skladu sa zaključcima sa Berlinskog samita, održanog 28. avgusta 2014. godine.

Tokom sastanka zamjenik ministra Manjani saopštio je da je albanska Vlada uz pomoć njemačke razvojne banke obezbijedila neophodna sredstva i odlučila da dovrši nedostajući dio dionice puta Podgorica – Plav preko Albanije, što predstavlja dobar korak u pravcu završetka ove magistrale od izuzetnog ekonomskog značaja za Crnu Goru i Albaniju.

Na sastanku je bilo riječi i o iskustvima gradnje autoputa kroz Albaniju i načinu parlamentarnog nadzora nad tim projektom od strane albanskog Parlamenta, imajući u vidu najavu gradnje autoputa kroz Crnu Goru.

Imajući u vidu da je, shodno dogovoru parlamentaraca koji su uzeli učešće na sastanku održanom juna ove godine, u Ulcinju, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, na jednoj od śednica tokom jula, povodom tada održanog sastanka, utvrdio Predlog ocjena i stavova i isti dostavio Odboru za finansije i ekonomiju Parlamenta Albanije,  na kraju današnjeg bilateralnog sastanka, dogovoreno je da će Odbor Parlamenta Albanije sačiniti predlog ocjena i stavova, koji će nakon usaglašavanja, sa aspekta nadležnosti oba odbora biti dostavljen vladama Crne Gore i Republike Albanije.

Aktivno učešće u odnosu na teme sastanka, pored predśednika Odbora, Aleksandra Damjanovića, uzeli su svi članovi crnogorske delegacije, članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore: Rešid Adrović, Almer Kalač, Strahinja Bulajić, Goran Tuponja i Nik Gjeloshaj. Sastanku je, takođe, prisustvovao i savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Republici Albaniji, Zdravko Jovović.

Ispred Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Albanije učešće na sastanku uzeli su: Ervin Koci, Blerina Gjylameti, Majlinda Bufi, Namik Kopliku i Esmeralda Shkjau. 

Dogovoreno je, na kraju sastanka, da se naredni sastanak dva odbora održi tokom 2015. godine, u Crnoj Gori.