Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 12. decembar 2014. 15:55

Održan sastanak članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore sa članovima Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije

Teme – ravnomjerni regionalni razvoj, politike, mjere i rezultati; trgovinski odnosi Crne Gore i Republike Srbije – robna razmjena, međusobna plaćanja roba i usluga i energetika, nadzor u oblasti energetske politike i politike investicija u energetiku

Sastanak članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore sa članovima Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije, održan je danas u Skupštini Crne Gore. Sastanak je održan uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju i Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili domaćin sastanka,Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore i član bordaMreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana i Aleksandra Tomić, predśednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije.

Na sastanku je bilo riječi o ravnomjernom regionalnom razvoju, te su s tim u vezi, razmijenjena iskustva dvije države u odnosu na mjere podsticaja u cilju ostvarenja politike ravnomjernog regionalnog razvoja, kao i o konkretnim rezultatima tih mjera. Naročito je istaknuta potreba jačanja prekogranične saradnje u funkciji podsticaja razvoja nedovoljno razvijenih regiona, śevernog regiona Crne Gore i suśednog regiona jugozapadne Srbije. Suštinska decentralizacija, a naročito fiskalna decentralizacija prepoznati su kao izazovi za efikasno sprovođenje politika regionalnog razvoja i u tom smislu su razmijenjena iskustva Crne Gore i Srbije.

Članovi odbora, takođe, razgovarali su i o trgovinskim odnosima Crne Gore i Republike Srbije, odnosno, robnoj razmjeni i međusobnim plaćanjima roba i usluga i potrebi daljeg jačanja ekonomske saradnje dvije države. U tom smislu ukazano je da bi bilo svrsishodno, u pogledu što skorijeg obezbjeđenja pretpostavki za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, da odbori u saradnji sa nadležnim banakama Centralnom bankom Crne Gore i Narodnom bankom Republike Srbije i vladama dvije države, iniciraju aktivnosti koje bi dovele do prevazilaženja postojećih problema u međusobnim plaćanjima, jer isti utiču na povećanje cijena roba i usluga i pad konkurentnosti.

Jedna od tema sastaka bila je i oblast energetike, nadzor u oblasti energetske politike i politika investicija u energetiku. Konstatovano je da je oblast energetike velika razvojna šansa svih zemalja regiona, a naročito Srbije i Crne Gore, kako u pogledu valorizacije postojećih, tako i u pogledu gradnje novih energetskih kapaciteta. U tom smislu je definisanje zajedničkih energetskih priorioriteta odnosno koordinirani nastup prema velikim investitirima u ovoj oblasti ključ razvoja ove oblasti.

Tokom današnjeg susreta članova dva odbora naglašen je značaj ekonomske povezanosti dvije države i potrebe za daljom saradnjom kroz kandidovanje zajedničkih projekata, a u tom smislu je i iskazana podrška predstojećem velikom investicionom samitu u Beogradu između Kine i zemalja Jugoistočne Evrope.

Učešće u diskusiji, pored predśednika Odbora, Aleksandra Damjanovića, imali su i članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore: Damir Šehović, Filip Vuković, Strahinja Bulajić i Nik Gjeloshaj.

Ispred Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije, učešće na sastanku uzeli su dr Aleksandra Tomić, predśednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i članovi Odbora: Jelena Mijatović, Saša Maksimović, Dragoljub Zindović i Zoran Pralica. Sastanku je prisustvovao i Nikola Ratković, zamjenik ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori.

Na kraju današnjeg bilateralnog sastanka, dogovoreno je da će odbori sačiniti predlog ocjena i stavova, koji će nakon usaglašavanja, sa aspekta nadležnosti oba odbora biti dostavljen vladama Crne Gore i Republike Srbije.