Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 20. februar 2015. 15:44

Počela Regionalna parlamentarna konferencija u Tirani

20. i 21. februar 2015. godine

Regionalna parlamentarna konferencija, koja se održava na temu „Parlamenti i budžetski i finansijski nadzor u zemljama Zapadnog Balkana”, započela je danas u Tirani.

Konferenciju organizuje Vestminster fondacija za demokratiju u saradnji sa Parlamentom Republike Albanije i Mrežom parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Dvodnevnu konferenciju, na kojoj učestvuju poslanici i predstavnici osam parlamenata Zapadnog Balkana, kao i eksperti za pitanja budžeta, finansijskih politika i predstavnici vrhovnih revizorskih institucija, otvorio je potpredśednik Parlamenta Albanije, Vangjel Dule.

Tokom prvog panela, na temu: „Sistemi javnih finansija i budžetski proces na Zapadnom Balkanu“, o ulozi parlamenata prilikom planiranja i usvajanja budžeta i praćenja izvršenja budžeta govorili su: akademik i član Odbora za ekonomiju i finansije u Parlamentu Albanije, Anastas Angjeli; potpredśednik Narodne skupštine Republike Srbije,Veroljub Arsić i predśednica Odbora za finansije i budžet u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Željka Stojičić.

Tokom druge sesije, na temu: „Osnivanje parlamentarnih kancelarija za budžet”,prikaz najboljih praksi i koristi za parlamente kroz formiranje parlamentarnih kancelarija za budžet predstavili su panelisti: viši istraživač u Jedinici za detaljan finansijski pregled u Parlamentu Škotske, Scherie Nicol; potpredśednik Narodne skupštine Republike Srbije, Vladimir Marinković i bivši premijer Albanije i poslanik u Albanskom Parlamentu, Jili Bufi.

U radu prvog dana konferencije učestvovali su članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore: Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora i član Borda Mreže; Veljko Zarubica i Almer Kalač. Konferenciji je prisustvovao i Zdravko Jovović, savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Republici Albaniji.

Nastavak regionalne parlamentarne konferencije biće održan śutra.