Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 21. februar 2015. 18:40

Održana Regionalna parlamentarna konferencija u Tirani

Usvojeni zaključci i preporuke

20. i 21. februar 2015. godine

Regionalna parlamentarna konferencija, na temu „Parlamenti i budžetski i finansijski nadzor u zemljama Zapadnog Balkana”, završena je danas u Tirani.

Konferenciju, na kojoj su učestvovali poslanici i predstavnici osam parlamenata Zapadnog Balkana, kao i eksperti za pitanja budžeta, finansijskih politika i predstavnici državnih revizorskih institucija, održana je u organizijaciji Vestminster fondacije za demokratiju u saradnji sa Parlamentom Republike Albanije i Mrežom parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom trećeg panela, na temu: „Parlamenti i finansijski nadzor i revizija”, o odnosu parlamenata, odbora za budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i državnih revizorskih institucija, govorili su:bivši potpredśednik Narodne skupštine Republike Srbije, Radojko Obradović;predśedavajući Nadzornog odbora za javne finansije Skupštine Kosova, Besnik Bislimi; stručnjak za budžet iz Albanije, Gjergj Tenexhiu i član Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mirsad Isaković.

Predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore i član Borda Mreže, Aleksandar Damjanović, govorio je u svojstvu paneliste tokom četvrte sesije, na temu „Sprovođenje prelaza sa linijskog na programsko budžetiranje”. Poslanik Damjanović ocijenio je da je uvođenje programskog budžeta ključni mehanizam jačanja transparentnosti i fiskalne odgovornosti u procesu planiranja, usvajanja i praćenja izvršenja budžeta države, bez koga državna revizorska institucija ne može biti u situaciji da ukaže na ključne suštinske slabosti vršeći reviziju učinka. Predśednik odbora nadležnog za pitanja budžeta u Skupštini Crne Gore konstatovao je da, iako je programski budžet formalno u Crnoj Gori uveden Odlukom Vlade o načinu izrade i sadržini programskog budžeta iz 2008. godine, a definisan je i u novom sistemskim zakonu o budzetu, potrošačke jedinice još uvijek nemaju jasne ciljeve niti indikatore kao sredstva za praćenje rezultata. Predśednik Odbora Damjanović, zaključio je da programsko budžetiranje dovodi u vezu budžetska sredstva sa sprovođenjem  javnih politika, ukazavši na značaj i potrebu za daljom razmjenom iskustava kroz regionalne skupove i sastanke u cilju iznalaženja najboljih praksi za prelaz sa linijskog na programsko budžetiranje.

Tokom navedene, četvrte sesije, o posljedicama za parlamente i njihovoj ulozi u programskom budžetiranju govorili su još i: direktorica Budžetskog odjeljenja Ministarstva finansija u Vladi Albanije, Mimoza Dhembi; viši istraživač Centra za ekonomsku analizu (CEA) iz Makedonije, Borce Trenovski; Profesor Univerziteta i bivša predśedavajuća Zajedničkog odbora za privredne reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Danijela Martinović i dekan ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Tirani, Sulo Haderi.

Uz poslanika Aleksandra Damjanovića, u radu drugog dana konferencije, kao predstavnici Skupštine Crne Gore, učestvovali su i poslanici: Veljko Zarubica, Almer Kalač i Genci Nimanbegu.

Po završetku četvrtog panela usvojeni su zaključci i preporuke:

Za vrijeme diskusije, na regionalnoj konferenciji u Tirani, u Albaniji, održanoj 20. i 21. februara, 2015, nekoliko ključnih stvari, zaključaka i preporuka je bilo istaknuto od strane parlamenata i stručnjaka iz oblasti budžeta sa Zapadnog Balkana. Zaključci i preporuke nijesu obavezavajući za parlamente i mogu da posluže kao tačke za djelovanje koje će predložiti članovi odbora i članovi parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana, kako bi se dalje poboljšao budžetski i finansijski nadzor na Zapadnom Balkanu.

Zaključci i preporuke Mreže parlamentarnih odbora za privredu, finansije i evropske integracije zapadnog Balkana

  1. Parlamenti igraju ključnu ulogu u sprovođenju nadzora nad budžetom i javlja se potreba za većim uključenjem parmalenata sa Zapadnog Balkana oko pitanja sprovođenja nadzora nad budžetom i finansijama.
  2. Administrativni i finansijski kapacitet parlamenata se treba dalje razvijati, da bi se sproveo finansijski nadzor;  podjela najboljih praksi iz regiona preko NPC-a može da posluži kao dobar model pružanju daljoj podršci daljem razvoju prakse finansijskog nadzora u parlamentima Zapadnog Balkana.
  3. Države na Zapadnom Balkanu se suočavaju sa problemima štednje i duga. Parlamenti su ključne institucije gdje se treba održati debata o rješenjima i zbog toga parlamenti treba da imaju pristup kvalitetnim analitičkim podacima i da se uključe sa svim uključenim stranama.  

 

Zaključci i preporuke odnose se na oblasti fiskalne transparentnosti, procesa usvajanja budžeta,  osnivanja parlamentarnih kancelarija za budžet, jačanja uloge parlamentarnih odbora u sprovođenju nadzora, tranzicije od tradicionalnog ka programskom budžetiranju i oblasti državne revizije.