Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 19. jun 2015. 17:41

Održan bilateralni sastanak članova parlamentarnih odbora Skupštine Crne Gore i Narodne skupštine Republike Srpske

U okviru aktivnosti Regionalne mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana, danas je u Trebinju održan bilateralni sastanak članova parlamentarnih odbora za budžet, finansije i evropske integracije Skupštine Crne Gore i Narodne Skupštine Republike Srpske.

Na pocetku sastanka učesnicima su se obratili predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, Aleksandar Damjanović i predśednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju, Narodne skupštine Republike Srpske, Branislav Borenović.

Predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović naveo je da ovakva vrsta sastanka prevashodno ima za cilj unaprjedjenje saradnje između parlamenata Republike Srpske i Crne Gore, a u tom smislu i jačanje ekonomskih odnosa, kao i saradnju i prenošenje najboljih iskustava u procesu evropskih integracija.

Tokom sastanka akcenat je bio na proces usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa evropskim,  sagledavanje mogućnosti za intenziviranje zajedničkog nastupa Republike Srpske/Bosne i Hercegovine i Crne Gore prema EU fondovima, naročito u oblasti prekogranične saradnje odnosno u kontekstu unaprjeđenja privredne saradnje i privlačenja stranih investicija.

Takođe, govorilo se i o potrebi unaprjeđenja putne infrastrukture, kao i saradnji u oblasti energetike. Imajući u vidu navedeno istaknuto je da je neophodno definisati zajedničke interese u ovim oblastima, kako bi se na najbolji način iskoristili postojeci saobraćajni i energetski resursi na prostorima Crne Gore i Repubilke Srpske/Bosne i Hercegovine.

Na kraju bilateralnog sastanka konstatovano je da je potrebno:

- intenzivirati saradnju zakonodavnih i izvršnih struktura kao i parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Nardone Skupštine Republike Srpske i Skupštine Crne Gore;

- obezbijediti razmjenu iskustava kako na državnom tako i tako i na lokalnom nivou kada je u pitanju korišćenje sredstava EU fondova;

-  obezbijediti kontinuirano praćenje projekata koji se finansiraju iz EU fondova a koji se odnose na saobraćajnu infrastrukturu i energetiku. U tom kontekstu potencirana je potreba što hitnije rekonstrukcije magistralnog puta Sarajevo - Podgorica odnosno problematične dionice Foča - Šcepan Polje, čija dinamika gradnje posredno zavisi i od konačnog definisanja statusa projekta Buk-Bijela i čija eventualna gradnja utice i na taj magistralni pravac;

- inicirati sastanak rukovodioca lokalnih samouprava koje se nalaze na administrativnim granicama Republike Srpske/Bosne i Hercegovine i Crne Gore u cilju obezbjeđivanja efikasnije prekogranične saradnje. Predloženo je da sastanku, koji bi se održao u Crnoj Gori, pored rukovodioca lokalnih samouprava, prisustvuju  poslanici parlamenata Crne Gore i Republike Srpske, predstavnici vlada kao i delegacija EU u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Sastanku su, ispred Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, prisustvovali poslanici: Aleksandar Damjanović, Veljko Zarubica i Strahinja Bulajić, dok je ispred Odbora za evropske integracije sastanku prisustvovao poslanik Šefkija Murić.

U kontekstu sastanka, predstavnici delegacije Skupstine Crne Gore sastali se se i sa gradonačelnikom Trebinja, Slavkom Vučurevićem.