Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 16. oktobar 2015. 12:03

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovali na Međuparlamentarnoj konferenciji u Sarajevu

Tema - Ekonomsko upravljanje i stvaranje novih radnih mjesta u EU i zemljama u procesu pridruživanja

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovali su na Međuparlamentarnoj konferenciji na temu: "Ekonomsko upravljanje i stvaranje novih radnih mjesta u EU i zemljama u procesu pridruživanja" koja je održana 15. i 16. oktobra 2015. godine u Sarajevu u organizaciji Evropskog parlamenta u saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju.

Konferencija u Sarajevu je dio programa podrške Evropskog parlamenta, usmjerene na parlamente zemalja u procesu pridruživanja i okupila je poslanike iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske u cilju razmjene mišljenja i najboljih praksi sa poslanicima Evropskog parlamenta i predstavnicima Evropske komisije i Savjeta za regionalnu saradnju.

Tokom Konferencije bilo je riječi o - strukturnim reformama koje se odnose na riješavanje problema lošeg ambijenta za strane direktne investicije kao i prioritetima i perspektivama u ovoj oblasti;  značaju reformi javnog sektora i profesionalizaciji državne administracije; konvergenciji zemalja kandidata prema standardima EU u fiskalnoj i poreskoj politici; iskustvima zemalja članica EU u riješavanju problema nezaposlenosti; kao i ulozi parlamenata u promovisanju i podršici usklađivanja javnih politika sa EU standardima

Ocijenjeno je da nezaposlenost, a naročito nezaposlenost mladih, predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana. Takođe, konstatovano je da u većini zemalja, nezaposlenost ima strukturne korijene u: nepovoljnim institucionalnim okvirima tržišta rada, faktorima troškova rada i nedovršenim procesima tranzicije.

U tom smislu, kao jedan od potencijalnih faktora rasta, za zemlje Zapadnog Balkana, prepoznata je potreba ulaganja u istraživanje, razvoj  i inovacije, kako bi se na taj način odgovorilo potrebama tržišta rada u procesu pridruživanja EU.

Tokom ove konferencije, članovi crnogorske delegacije su učestvovali u diskusijama na više panela.

Delegaciju Skupštine Crne Gore su činili: Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Filip Vuković, član Odbora i Goran Nikolić, savjetnik u Odboru.