Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 18. decembar 2015. 14:39

Završena 124. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržan Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu

Na danas održanom nastavku 124. śednice Odbora za ekonomiju, finansije i budžet obavljena je rasprava o Predlogu zakona o budžetu za 2016. godinu. Tokom rasprave, članovi Odbora iskazali su različita mišljenja i stavove u odnosu na predloženi budžet. U odnosu na  makroekonomske pokazatelje ukazano je da navedeni Predlog budžeta ima razvojni karakter, kao i izraženu socijalnu komponentu. Iskazana je i potreba daljeg jačanja fiskalne discipline i efikasnosti nadležnih organa, kako bi nivo poreskog duga uspostavio silazni trend. Takođe, ukazano je i da je jedan od preduslova za realizaciju budžeta za narednu godinu u predloženom okviru i donošenje Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji još uvijek nije u skupštinskoj proceduri. Imajući u vidu da će javni dug premašiti iznos od 60% BDP-a na kraju 2015. godine, tokom rasprave konstatovano je da će u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, u narednoj godini biti potrebno uraditi program sanacije.

Odbor je, nakon dvodnevne rasprave, odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu.

Takođe, na Odboru je podržan Predlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim je, između ostalog, predviđeno smanjenje stope „kriznog poreza“ sa 13% na 11%.