Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 09. septembar 2016. 17:25

Počela Regionalna parlamentarna konferencija u Beogradu

Regionalna parlamentarna konferencija, koja se održava na temu „Jačanje regionalne saradnje u parlamentima Zapadnog Balkana u cilju poboljšanja upravljanja javnim finansijama”, otvorena je danas u Beogradu.

Konferenciju organizuju Vestminster fondacija za demokratiju, Svjetska banka i Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Dvodnevnu konferenciju, na kojoj učestvuju poslanici i predstavnici šest parlamenata Zapadnog Balkana (Crna Gora, Republika Srbija, Bosna i Hercegovina i Republika Makedonija), kao i eksperti Svjetske banke za pitanja javnih finansija i predstavnici vrhovnih revizorskih institucija, otvorio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, Vladimir Marinković.

Prvog dana konferencije održana su tri panela. Tokom prvog panela, na temu: „Uvod u PEFA“, odnosno mehanizmu koji se bavi ocjenom javnih prihoda i finansijske odgovornosti, govorili su Urska Zrinski, specijalista za javni sektor Svjetske banke i predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, Aleksandar Damjanović. Tokom razgovora je, između ostalog, ukazano na značaj PEFA kao alata za unapređenje različitih programa i procjenu napretka i rezultata u sistemu upravljanja javnim finansijama, odnosno u procesu donošenja i realizacije budžeta.

Tokom druge sesije koja je održana pod naslovom „Procjena PI-18 i PI-31 na Zapadnom Balkanu”, odnosno primjeni pokazatelja učinka PEFA koji se odnose na indikatore PI-18 (zakonodavni nadzor nad budžetima) i PI-31 (zakonodavni nadzor nad izvještajima o reviziji), govorili su Mičel Obrajen, Ivor Brizli, Urska Zrinski i Ermal Vila, eksperti Svjetske banke. Predstavljena su i uporedna iskustva u zemljama Zapadnog Balkana, kao i konkretni rezultati PEFA procjene stanja javnih finansija i budžetskih procedura.

Treća sesija na temu “Ka otvorenom budžetskom procesu i jačem finansijskom nadzoru”, obuhvatila je izlaganja predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne gore, Aleksandra Damjanovića, predsjednice odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandre Tomić i predsjednika Odbora za finansije i budžet skupštine Republike makedonije, Marjanča Nikolova.
Predstavljen je uporedni prikaz budžetskog ciklusa u navedenim zemljama, regulativa i praksa u razmatranju budžeta i završnog računa budžeta države, kao i revizorskih izvještaja sa fokusom na instrumente koji omogućavaju adekvatnu kontrolu i praćenje sprovođenja odluka parlamenata. Takođe, razmijenjena su mišljenja o radu parlamentarne budžetske kancelarije u Srbiji i novoosnovane budžetske kancelarije u Skupštini Crne Gore.

Nakon završetka trećeg panela, otvorena je rasprava u kojoj su učestvovali poslanici parlamenata Zapadnog Balkana, a predloženi su i modaliteti mogućeg unapređenja saradnje u cilju jačanja nadzora nad trošenjem javnih sredstava.
U radu prvog dana konferencije učestvovali su i članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore: Veljko Zarubica, Filip Vuković i Nik Gjeloshaj.