Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 17. oktobar 2016. 14:59

Počela Interparlamentarna konferencija u Bratislavi

U okviru parlamentarne dimenzije polugodišnjeg predśedavanja Republike Slovačke Savjetu Evropske unije, danas je u Bratislavi otvorena Interparlamentarna konferencija o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravljanju u Evropskoj uniji

Na početku dvodnevne konferencije, učesnike je pozdravio Andrej Hrnčiar, zamjenik predśednika Nacionalnog savjeta Republike Slovačke. On je istakao da ovakav vid konferencije, čiji je cilj razmjena mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, poput jačanja socijalne dimenzije Ekonomske i monetarne unije, predstavlja korisnu platformu za unapređenje međuparlamentarne saradnje. Učesnike su pozdravili predśednik Odbora za finansije i budžet Nacionalnog savjeta Republike Slovačke, Ladislav Kamenicki i profesor međunarodnih odnosa na fakultetu Političkih nauka i međunarodnih odnosa Univerziteta Matej Bel u Banskoj Bistrici, Igor Kosir. Ukazano je da Konferencija pruža okvir za razmjenu informacija i najboljih praksi u sprovođenju odredbi Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, te da je cilj da se doprinese jačanju demokratskog legitimiteta i odgovornosti u oblasti ekonomskog upravljanja i budžetske politike posebno u Ekonomskoj i monetarnoj uniji.

U fokusu prve sesije bilo je jačanje socijalne dimenzije Ekonomske i monetarne unije. Naglašena je potreba intenziviranja strukturnih reformi, koje treba da omoguće povoljnije uslove za rast privrede, bolje funkcionisanje tržišta rada i povećanje zaposlenosti, sa posebnim akcentom na zaposlenost mladih. Takođe, ukazano je na potrebu smanjenja postojećih barijera kada je u pitanju prekogranična mobilnost radne snage u EU i jačanje uloge socijalnog dijaloga kroz odgovarajuće učešće socijalnih partnera. Navedeno je da je preuzeto niz inicijativa kada je u pitanju jačanje socijalnih prioriteta i potreba dopunjavanja pravne tekovine u oblasti socijalnih prava, te da se osnivanje Evropskog stuba za socijalna prava očekuje u martu 2017. godine na Samitu EU u Rimu. Tada će biti obilježeno i 60 godina od osnivanja EU.

Ukazano je da stub treba da postane referentni okvir za ispitivanje zapošljavanja i socijalnih performansi u kojima učestvuju države članice, te da treba da pokrene proces reformi na nacionalnom nivou i da služi kao kompas za obnovu konvergencije u eurozoni.

Sesijom je moderirao Luboš Blaha, predsjednik Odbora za evropske poslove Nacionalnog savjeta Republike Slovačke, dok su se učesnicima obratili: Marian Tisen, evropska komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost rada; Maria Žoao Rodrigez, članica Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja u Evropskom parlamentu; Majkl Smit, potpredśednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta; Žolt Darvas, istraživač na Ekonomskom institutu Akademije nauka Mađarske i vanredni profesor na Univerzitetu Corvinus u Budimpešti.

Nakon uvodnih izlaganja otvorena je panel debata, tokom koje su učesnici konferencije imali prilike da komentarišu stavove panelista.

U natavku današnjeg rada konferencije, održava se sesija posvećena temi suzbijanja utaje poreza u EU, dok će drugog dana konferencije biti održane sesije na temu: ,,Automatski stabilizatori kao temelj izgradnje Fiskalne unije“ i ,,Zajednički investicioni program kao sredstvo za makroekonomsku stabilizaciju u EU“.

U radu konferencije učestvuje i delegacija Skupštine Crne Gore koja ima zvaničan status posmatrača Interparlamentarne konferencije, s obzirom da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU. Delegaciju čine predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, Aleksandar Damjanović i član Odbora, Veljko Zarubica.