Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 25. januar 2013. 19:46

Konferencija na temu „Informisanje građana o evropskim integracijama – šanse, izazovi i ograničenja“, 25. januar 2013

U organizaciji NVO CDT-Centar za demokratsku tranziciju, u okviru projekta „Euphoria – podizanje javne svijesti o procesu evropskih integracija“ koji se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, 25. januara 2013. godine održana je Konferencija na temu „Informisanje građana o evropskim integracijama – šanse, izazovi i ograničenja“.

Na konferenciji je učešće uzeo predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović. Pored predsjednika Odbora, na prvom panelu govorili su: NJ.E. Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Frans Rotmans, ataše Kraljevine Holandije, Snežana Radović, direktor za evropske integracije u MVPEI i Milica Kovačević, predsjednica CDT-a. Na panelu je bilo riječi o značaju pravovremene komunikacije sa građanima, aktuelnoj Komunikacionoj strategiji, kao i o ulozi Vlade i Skupštine u informisanju građana o EU i procesu pregovora. Drugi panel je bio posvećen podršci javnog mnjenja, u okviru kojega je bilo riječi o istraživanjima javnog mnjenja, komunikaciji učinaka procesa integracija, uticaju ekonomske krize na ovaj proces, otvorenosti samog procesa pregovora, a čula su se i iskustva Slovenije i Bugarske. Treći panel se odnosio na ulogu medija, NVO i akademske zajednice, uz poseban osvrt na to kako građani percipiraju pristupanje Evropskoj uniji, šta su glavni izazovi kada je sektor medija u pitanju, kako civilni sektor može i treba pomoći građanima da bolje shvate proces integracija i kako univerziteti treba da se uključe u ovaj proces.