Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 21. februar 2013. 18:24

Sastanak člana Odbora za evropske integracije sa direktorom Fondacije Konrad Adenauer

Član Odbora za evropske integracije Predrag Bulatović, sastao se 21. februara 2013. godine sa direktorom Fondacije Konrad Adenauer Henrijem Bonetom.

Henri Bonet se u svom uvodnom izlaganju, osvrnuo na formiranje Odbora za evropske integracije, rekavši da ga posebno interesuje uključenost Odbora u pregovore sa Evropskom unijom. Budući da su sjednice radnih tijela u Parlamentu Njemačke zatvorene za javnost, Bonet je izrazio interesovanje za iskustva Skupštine Crne Gore. Nakon što je član Odbora Predrag Bulatović upoznao direktora Fondacije sa novinama u radu u Skupštini Crne Gore, pomenuvši formiranje posebne Radne grupe koja radi na izradi Predloga rezolucije o evropskim integracijama s ciljem preciznog definisanja uloge Skupštine Crne Gore u procesu evropskih integracija, kazao je da su sve sjednice odbora, izuzev pojedinih sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu i Odbora za evropske integracije, otvorene za javnost. Pri tome je istakao da je Vlada Crne Gore utvrdila Nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 26 - Obrazovanje i kultura i taj dokument označila sa određenim stepenom tajnosti, tačnije najnižim stepenom – interno, što je razlog za održavanje sjednice koja je zatvorena za javnost.

Bonet je u nastavku sastanka iskazao interesovanje za teme na koje treba posebno obratiti pažnju prilikom organizovanja seminara, treninga i obuka za poslanike i službu Skupštine. Istakavši zadovoljstvo povodom dalje saradnje, član Odbora Predrag Bulatović sugerisao je organizovanje obuka na tri nivoa i to: edukaciju poslanika, edukaciju saradnika iz odbora i najzad saradnju sa poslaničkim klubovima, naročito opozicionim. Kada je riječ o korisnim temama, on je rekao da bi bilo najbolje da se to pitanje razmotri unutar samih odbora. U vezi sa organizovanjem obuka  poslanika, on je istakao tehnike pregovaranja, kao temu koja bi bila naročito interesantna i korisna poslanicima, dok je kao predsjednik Odbora za antikorupciju, kazao da bi za službu tog Odbora bilo korisno ukazati na uporedna iskustva odbora za antikorupciju, uzimajući za primjer Evropski parlament i parlamente baltičkih zemalja koji imaju slična radna tijela.