Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 26. februar 2013. 18:36

Seminar na temu „Reforma sektora bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana“

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, članovi Odbora Dritan Abazović i Genci Nimanbegu, poslanik Kemal Zoronjić, predstavnici Vlade, Parlamenta i nevladinih organizacija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Albanije učestvovali su na seminaru koji je u periodu od 23. do 26. februara 2013. godine održan u Subotici. Tema seminara bila je „Reforma sektora bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana“.

Tom prilikom direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino kazao je da ovaj region povezuju mnogi zajednički problemi i izazovi i da zato treba da se traže i zajednička rješenja. Sanino je ocijenio da je 2012. godina bila izuzetno dobra za proširenje EU i da je okončanje pregovora sa Hrvatskom bio pozitivan signal i drugim zemljama u regionu da se EU drži obećanja kada ima pouzdanog partnera. On je kazao da bi trebalo napraviti listu problema koji zahtjevaju brzo rješavanje i da su, po njegovom mišljenju, ti prioriteti izgradnja vladavine prava i ekonomski razvoj. S druge strane, rekao je, da članice EU imaju određenu dozu zabrinutosti što tokom izbornog procesa političke partije ne obraćaju pažnju u dovoljnoj mjeri šta će činiti u pogledu dalje saradnje sa Evropskom unijom i ostvarenja evropskih ideja.

Na skupu je bilo riječi o odnosu EU i NATO-a, kao i ulozi NATO-a na Zapadnom Balkanu. Učesnici skupa su istakli komplementarnost procesa evropskih i evroatlantskih integracija i posebno ukazali na istorijsko strateško partnerstvo dvije organizacije koje imaju bliske političke konsultacije, posebno kada je u pitanju upravljanje kriznim situacijama i razvoj kapaciteta. Predmet diskusije bili su i institucionalne i konceptualne promjene u Zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici nakon Lisabonskog ugovora, kao i reforma sektora bezbjednosti.