Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 16. septembar 2013. 22:20

Održan sastanak Radunović – Tuomioja

Akcenat stavljen na implementaciju evropskih standarda

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Finske, Erkijem Tuomiojom, koji se nalazi u zvaničnoj pośeti Crnoj Gori.

Ministar vanjskih poslova Finske kazao je da su ovlašćenja Odbora za evropske poslove Parlamenta Finske prije ulaska zemlje u EU definisana Ustavom, s ciljem obezbjeđivanja značajne uloge Parlamenta u procesu evropskih integracija. Dodao je da stavovi Vlade nakon članstva Finske u EU, koji se tiču zakonodavstva, budžetskih ili pitanja osnivačkih ugovora, moraju dobiti saglasnost nadležnog parlamentarnog odbora, prije njihovog predstavljanja u Briselu. Ministar je potom, osvrćući se na dalje proširenje Unije, istakao da Finska podržava napore Crne Gore na njenom evropskom putu i izrazio spremnost za unapređenje ekonomske i političke saradnje dvije države.

Upoznavši ministra sa glavnim ovlašćenjima Odbora za evropske integracije, Radunović je istakao da parlamentarci nastoje da ojačaju kontrolnu ulogu Skupštine u pregovaračkom procesu, čvršćim pozicioniranjem Odbora za evropske integracije u odnosu na praćenje toka pregovora i procedure donošenja važnih dokumenata. Ne osporavajući činjenicu da Vlada vodi pregovore, Radunović je istakao da poslanici kao predstavnici građana treba da omoguće što veću inkluzivnost javnosti u pregovarački proces, koji treba biti transparentan, tako da omogući građanima uvid u benefite, ali i nedostatke članstva u Uniji. Predśednik Odbora je kazao da pregovore vidi kao prečicu koja vodi ka usvajanju demokratskih principa, razvoju političke svijesti i obezbjeđivanju ekonomskih standarda.

Obostrano je istaknuto da je za dalji proces važno otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24, kada se za to ispune preduslovi, kako bi se kroz efikasno sprovođenje reformi implementirali evropski standardi.