Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 17. septembar 2013. 19:34

Održana javna tribina Odbora za evropske integracije

Crna Gora biće u potpunosti spremna da implementira evropsko pravo u oblasti Informatičko društvo i mediji

U organizaciji Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, u Podgorici je danas održana prva u seriji javnih tribina, na temu „Crna Gora i EU - Informatičko društvo i mediji“.

Panelisti tribine su, pored predśednika Odbora Slavena Radunovića, bili i Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kao i Anđelko Lojpur, član Pregovaračke grupe za poglavlje 10 - Informatičko društvo i mediji.

Poslanik Radunovićje, pozdravljajući prisutne, istakao da se Odbor za evropske integracije sa ciljem unapređenja transparentnosti pregovaračkog procesa, odlučio za oganizovanje javnih tribina na kojima bi šira crnogorska javnost imala prilike da se upozna sa pojedinim pregovaračkim poglavljima, ali i da ukaže na potrebu izmjene zakonodavstva u pojedinim oblastima. Naglasio je da je, radi ostvarivanja bolje komunikacije i saradnje Odbora sa Vladom, neophodno usvojiti dokument koji će definisati poziciju Skupštine u veoma dinamičnom i kompleksnom procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gorije pozdravio inicijativu skupštinskog Odbora za evropske integracije u vezi sa organizovanjem javnih tribina, naglašavajući pritom važnost informisanja javnosti o procesu pregovora. Komentarišući oblast koje pokriva Poglavlje 10, istakao je da digitalno društvo napreduje brže od bilo koje druge društvene oblasti, te da internet usluge i mobilna telefonija pružaju široke mogućnosti za rast, razvoj i nova radna mjesta. Takođe, pomenuo je da „Digitalna agenda“ kao inicijativa EU, sadrži niz mjera čije će ostvarivanje doprinijeti razvoju evropske privrede, a građanima obezbijediti niz prednosti korišćenja digitalnih tehnologija. Pohvalio je Crnu Goru rekavši da je ostvaren napredak u usklađivanju sa propisima Unije koji se odnose na Poglavlje 10, te istovremeno izrazio nadu da će rasprava na tribini doprijeti podizanju svijesti o tome koliko reforme u ovoj oblasti mogu unaprijediti život građanima Crne Gore.

Član Pregovaračke grupe za poglavlje 10 je, predstavljajući zakonodavstvo u ovoj oblasti, kazao da pregovaračko poglavlje 10 uključuje tri oblasti: elektronske komunikacije, usluge informatičkog društva i audiovizuelnu politiku. Istakao je da su za ovo poglavlje održani eksplanatorni i bilateralni sastanci, te da je radna verzija pregovaračke pozicije već izrađena. On je istakao da Crna Gora neće tražiti izuzeća u ovoj oblasti, odnosno da će biti u potpunosti spremna da implementira evropsko pravo.

Osim pomenutih panelista, na tribini su učestvovali predstavnici medija - Mina, Antena M, Vijesti, RTCG, Pobjeda, Pink M, Monitor, Dan, Radio Slobodna Evropa i nevladinog sektora - Institut Alternativa i Građanska alijansa, Telekoma Crne Gore, kao i članovi Radne grupe za Pregovaračko poglavlje 10, poslanici i služba Skupštine Crne Gore.