Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 04. oktobar 2013. 17:56

Održana Javna tribina “Crna Gora i EU – pregovaračka poglavlja 23 i 24”

Istaknuta važnost unapređenja nadzorne uloge Skupštine Crne Gore u dijelu praćenja implementacije preuzete pravne tekovine

Nakon tribine koja se odnosila na Pregovaračko poglavlje 10 - Informatičko društvo i mediji, Odbor za evropske integracije organizovao je drugu javnu tribinu na temu “Crna Gora i EU – pregovaračka poglavlja 23 i 24”. Panelisti javne tribine, koju je moderirao predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, bili su šef Delegacije EU Mitja Drobnič, glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, član Pregovaračke grupe Svetlana Rajković, kao i šefovi radnih grupa za poglavlja 23 i 24, Branka Lakočević i Dragan Pejanović.

Panelisti su ukazali na novi pristup EU i država članica u pogledu procesa pristupanja, koji se odnosi na činjenicu da će poglavlja koja su posvjećena pravosuđu, temeljnim pravima, pravdi, slobodi i bezbjednošću, biti otvorena, kako za Crnu Goru, tako i ostale zemlje kandidate, tokom čitavog pregovaračkog procesa. Imajući u vidu njenu kompleksnost, upravo u toj činjenici leži značaj ovih poglavlja, koja su tokom prethodnih proširenja, predstavljala glavni izazov za države kandidate. U dijelu rasprave o ulozi Skupštine Crne Gore, na tribini je, pored osnovne zakonodavne funkcije u vidu donošenja zakona, posebno istaknuta važnost unapređenja nadzorne uloge u dijelu praćenja implementacije preuzete pravne tekovine, ali i obaveza u kojima je, kroz akcioni plan, Parlament označen kao nosioc aktivnosti.

Za vrijeme rasprave na tribini je, od strane predstavnika civilnog sektora, ali i dijela poslanika, izražena zabrinutost povodom rokova za sprovođenje mjera iz akcionih planova. Međutim, iz pregovaračkog tima stiglo je uvjeravanje da se Radna grupa koja je radila na izradi akcionih planova trudila da navedeni rokovi budu realni, a samim tim i ostvarivi. Pored toga naglašeno je da je potrebno postojanje političke volje za usvajanje i implementaciju zakonodavstva radi dostizanja standarda, koji će u krajnjem biti i glavno mjerilo za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Pored članova Odbora za evropske integracije, tribini su prisustvovali i predstavnici Odbora za bezbjednost i odbranu, Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Odbora za antikorupciju i Odbora za ljudska prava i slobode, generalni sekretar Skupštine, zatim predstavnici Misije OEBS-a, UNDP-a, nevladinih organizacija i medija.