Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 08. oktobar 2013. 18:10

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa Dirkom Langeom

Stavljen akcenat na konsenzus poslanika u vezi sa evropskim integracijama i saradnju Odbora sa Evropskom komisijom

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa Dirkom Langeom, šefom Odjeljenja za Crnu Goru i Island u Direktoratu Evropske komisije za proširenje.

Tom prilikom ukazali su na značaj Odbora, koji ispred Skupštine Crne Gore, ima nadležnost da prati i ocjenjuje tok pregovora i istakli da još uvijek nije definisana njegova puna pozicija u pregovaračkom procesu. S tim u vezi, potrebno je hitno donošenje dokumenta kojim će se definisati saradnja Skupštine i Vlade u procesu pregovora. Tokom sastanka, istakli su da je postojanje pune saglasnosti u vezi sa pitanjima evropskih integracija Crne Gore pokazano i u okviru aktivnosti Odbora, kada su konsenzualnim odlučivanjem, usvojena mišljenja o nacrtima pregovaračkih pozicija. Ocjenjujući napredak u okviru poglavlja 23 i 24, istakli su važnost obezbjeđivanja sveukupnog političkog ambijenta, u kome će se ubrzati proces usvajanja evropskih standarda.

Ukazujući na unapređenje uloge Skupštine uprocesu evropskih integracija, Lange je naglasio da je ključno ne samo postojanje konsenzusa svih parlamentarnih partija o evropskom putu Crne Gore, već i o načinu na koji pomenuti proces treba da se odvija. S tim u vezi, izrazio je očekivanje da Odbor za evropske integracije pomno prati, nadgleda i upravlja pregovaračkim procesom, poštujući pritom položaj Vlade kao organa koji vodi pregovore, te po pravilu inicira izmjene i dopune zakonskih akata. Pored toga, istakao je da bi Odbor trebalo da djeluje strateški, unaprijed predviđajući aktivnosti koje ćedovesti do pune implementacije evropskih standarda. On je predložio uspostavljanje redovne komunikacije Evropske komisije i drugih institucija EU sa članovima Odbora za evropske integracije kroz zajedničko učešće na otvorenim śednicama i javnim tribinama, kako bi se crnogorska javnost upoznala sa napretkom Crne Gore, ali i izazovima na putu ka EU.

Pored Langea, sastanku su prisustvovali Nj.E. Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Alberto Kamarata (Alberto Cammarata), šef Sektora za politiku, evropske integracije i privredu Delegacije Evropske unije i Analiza Đansanti (Annalisa Giansanti), savjetnica za politička pitanja.