Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 13. oktobar 2013. 15:23

Završena Regionalna konferencija “Efektivni monitoring i parlamentarni nadzor nad IPA fondovima”

Istaknuti mogući izazovi oko apsorpcije i nadzora nad IPA 2

U organizaciji Skupštine Makedonije i Vestminster fondacije za demokatiju, u Ohridu je danas završena konferencija posvećena prezentovanju IPA fondova i efektivnom nadzoru nad trošenjem sredstava iz istih.

U prvom dijelu, drugog radnog dana naglašeno je da je radi što uspješnije apsorpcije sredstava od ključne važnosti jačanje institucija. Takođe, istaknuto je da je veoma bitno djelovati u pravcu podizanja svijesti javnosti o benefitima koje donose sredstva IPA fondova, s obzirom na to da IPA donosi promjene cjelokupnom društvu, te da je namijenjena svima a ne samo institucijama. Ono što će nesumnjivo biti izazov u budućnosti je izgradnja Decentralizovanog sistema upravljanja.

U dijelu u kojem su poslanici nacionalnih parlamenata govorili o ulozi odbora za evropske integracije u monitoringu i nadzoru nad IPA izlaganje je imao član Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu.

U drugom dijelu dana Westminster fondacija za demokratiju predstavila je prioritete za narednih šest mjeseci u odnosu na podršku Mreže parlamentarnih komisija za ekonomiju, finansije i evropske integracije na Zapadnom Balkanu.

Zaključeno je da parlamenti moraju kontinuirano raditi na unapređenju nadzorne uloge, kao i da u tom procesu trebaju uključiti i civilni sektor. S tim u vezi, umrežavanje parlamentarnih odbora ocijenjeno je kao dobar doprinos boljem sprovođenju reformskih promjena i usvajanja dobrih evropskih praksi, a koje podržava Vestminster Fondacija za demomkratiju. Predśedavanje nad Mrežom parlamentarnih komisija za Ekonomiju, Finansije i Evropske Integracije na Zapadnom Balkanu za period oktobar 2013. - mаrt 2014. godine preuzeo je u ime Parlamenta Srbije Vladimir Marinković, zamjenik člana Odbora za finansije, državni budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su: Genci Nimanbegu, Srđa Popović, Šefkija Murić i Aleksandar Damjanović.