Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 17. oktobar 2013. 17:43

Održana dvanaesta śednica Odbora za evropske integracije

Predstavljen Izvještaj o napretku Crne Gore za 2013. godinu

Na danas održanoj dvanaestoj śednici Odbora za evropske integracije, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, predstavio je Izvještaj o napretku Crne Gore za 2013. godinu, apostrofirajući pritom činjenicu da isti predstavlja važan dio procesa pregovora, jer oslikava reformske rezultate zemlje u datom trenutku. Crna Gora je jedina država na Balkanu, koja trenutno vodi pregovore, a prva je koja je iste započela sa novim pristupom koji sa sobom nosi strožije uslove. - Izvještaj tako donosi negativne ocjene, koje treba shvatiti kao poruku državi da je potrebno uložiti veći napor u određene oblasti.

Šef Delegacije je potom istakao da je potrebno da strukturne reforme budu prioritet, da će dalji napredak u pregovorima zavisiti od implementacije akcionih planova za poglavlja 23 i 24, ali i stav - da će država imati velike izazove u ispunjavanju uslova u okviru poglavlja 27 – životna sredina, u okviru kojeg očekuje prelazna razdoblja, pošto reforme u ovoj oblasti zahtjevaju duže vremenske periode i velika novčana ulaganja. Drobnič je pohvalio usvajanje ustavnih amandmana, kao i rad Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

Prisutni poslanici pozdravili su Izvještaj o napretku Crne Gore za 2013. godinu, koji je ujedno i prvi nakon što je Crna Gora otpočela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Istaknuto je da Izvještaj predstavlja svojevrsni podśetnik oko toga šta je Crna Gora u izvještajnom periodu uradila, uz napomene o reformama čije se ispunjavanje tek očekuje. S tim u vezi, apostrofirana je važnost odgovornog odnosa prema implementaciji evropskih standarda, kroz primjenu nacionalnog zakonodavstva i ispunjavanje obaveza propisanih usvojenim akcionim planovima.

Śednici su pored članova Odbora prisustvovali i predśednici radnih tijela Skupštine.