Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 28. oktobar 2013. 15:55

U Viljnusu počeo 50. COSAC sastanak

Na dnevnom redu – Izbori za Evropski parlament 2014 i Implementacija Strategije Evropa 2020

U Viljnusu je danas počeo 50. jubilarni sastanak odbora za evropske poslove nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije - COSAC, koji se u okviru parlamentarnog dijela predśedavanja Evropskom unijom, održava 28. i 29. oktobra 2013. godine.

Sastanak su otvorili Ljoreta Graužiniene (Loreta Graužinienė), predśednica Parlamenta Litvanije i Algidras Butkevičius (Algirdas Butkevičius), litvanski premijer, koji su se osvrnuli na aktivnosti predśedavanja, u okviru kojeg je planirano da se održi više od 200 skupova. Apostrofirani su prioriteti predśedavanja, u kojima posebno mjesto zauzimaju pitanja povjerenja građana u institucije, politika zapošljavanja mladih i usvajanje Višegodišnjeg finansijskog okvira. Ukazano je na značaj organizacije prvog sastanka ženskog foruma COSAC-a, koji će se održati na marginama dvodnevnog sastanka.  

Sastanak je nastavljen sesijama kojima je moderirao bivši predśednik Evropskog parlamenta Pet Koks (Pat Cox), a koje su za fokus imale raspravu o izborima za Evropski parlament, koji će se održati u maju 2014. godine, kao i zajedničke diplomatske aktivnosti koje se odnose na bilateralnu komunikaciju Evropskog parlamenta sa Ukrajinom. Istaknuto je da istraživanja javnog mnjenja ukazuju na trend smanjenja povjerenja građana u uvjerenje da institucije Evropske unije mogu da se izbore sa krizom (50%), odnosno porast opredjeljenja građana da su države te koje se samostalno moraju suočiti sa izazovima (41%). Poslanici su bili zajedničkog stava da će eventualni nizak odziv birača na predstojeće izbore uticati na legitimitet Evropskog parlamenta kao institucije, ali i budućih odluka Unije u cjelini.

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je, u okviru rasprave o implementaciji Strategije Evropa 2020, kazao da je, u cilju obezbjeđivanja održivog razvoja i sigurne budućnosti, potrebno tražiti rješenja koja prevazilaze kratkoročne mjere. On je istakao da Strategija predstavlja značajan potencijal i za zemlje kandidate i potencijalne kandidate sa aspekta sprovođenja reformi u tim državama. Ukoliko dublje analiziramo ciljeve koje su formulisani Strategijom, shvatićemo da ona istovremeno definiše prioritete razvoja Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana, kao što su makroekonomska stabilnost, razvijanje infrastrukture, adekvatno obrazovanje, ulaganja u zaštitu životne sredine, tehnološka nezavisnost, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i efikasno pravosuđe, jer su isti postavljeni kao uslovi i za članstvo, kazao je Radunović.

Tokom sastanka učesnici su ukazali na važnost ulaganja u istraživanje i razvoj, značaj jačanja istočnog partnerstva Unije, posebno sa Rusijom i Turskom, ali i na pitanje imigranata sa aspekta socijalne i humanitarne problematike. Istaknuto je takođe da su, zbog slučaja prisluškivanja evropskih državnika, ugroženi pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Aktivnosti se nastavljaju śutra, kada će biti usvojeni i zaključci 50. COSAC sastanka.