Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 29. oktobar 2013. 13:04

Održan 50. COSAC sastanak

Usvojene preporuke u kojima se ukazuje na važnost implementacije "principa prioriteta"

Danas je završen 50. jubilarni sastanak odbora za evropske poslove nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije - COSAC, koji se u okviru parlamentarnog dijela predśedavanja Evropskom unijom, održao u Viljnusu.

Drugi radni dan započet je održavanjem prvog sastanka ženskog foruma COSAC-a, na kojem je usvojena deklaracija u kojoj se naglašava potreba da evropske političke stranke više pažnje obrate na rodnu ravnopravnost, politiku jednakih mogućnosti, ravnotežu polova u društvu i aktivnije učešće žena u politici. U deklaraciji se žene ohrabruju da budu ambicioznije i da se aktivno bave politikom i donošenjem odluka u Evropskoj uniji, te da parlamenti nastave da razvijaju inicijativu promovisanja učešća žena parlamentarki u radu COSAC-a.

Sastanak je nastavljen raspravom o demokratskom legitimitetu u okviru EU, o ulozi nacionalnih parlamenata država članica Unije, kao i o izazovima i perspektivama Digitalne agende, sa fokusom na sajber bezbjednost i prednost poslovanja. Istaknuto je da se institucionalna arhitektura EU zasniva na dvije vrste legitimnosti, koja se prepoznaje na nacionalnom i evropskom nivou, te da je u skladu sa tim potrebno pronaći pravi balans između parlamentarne kontrole koja se ostvaruje na nacionalnom nivou od strane nacionalnih parlamenata i na evropskom nivou od strane Evropskog parlamenta. Takođe, izražena je zabrinutost u vezi sa negativnim dugoročnim društvenim posljedicama, koje je izazvala ekonomska i finansijska kriza, posebno u uslovima sve veće nezaposlenosti i socijalne isključenosti u Evropi.

Član Odbora za evropske integracije, Genci Nimanbegu, kazao je da očekuje da će Digitalna agenda pomoći pokretanju ekonomije EU i povećanju mogućnosti evropskih građana i preduzeća da dostignu maksimum iz novih digitalnih tehnologija. Takođe, kombinujući Digitalnu agendu sa principom zaštite podataka i privatnosti ojačaće se povjerenje građana u evropski model regulisanja ovog pitanja. Poslanik Nimanbegu je istakao da digitalni ekosistem raste brže od bilo koje druge oblasti društva i da je efikasnije korišćenje digitalne tehnologije izazov sa kojim se moramo suočiti, zarad boljeg kvaliteta života. On je upoznao skup sa činjenicom da je Crna Gora usvojila Strategiju razvoja informacionog društva za period 2012-2016. godine, koja se zasniva na ciljevima definisanim u Digitalnoj agendi za Evropu, ali da se, kao i druge zemlje u Evropi, Crna Gora suočava sa brojnim izazovima na ispunjavanju ciljeva. Crna Gora još uvijek nije uskladila ciljeve koji se odnose na širokopojasni internet, a penetracija širokopojasne tehnologije je znatno ispod nivoa EU.

Kraj sastanka obilježilo je usvajanje zaključaka, u kojima se navodi da je potrebno obezbjediti aktivno angažovanje građana u raspravi o budućnosti EU i učešće u evropskim izborima sljedeće godine. COSAC je pozvao nacionalne parlamente da uspostave nove parlamentarne grupe sa ciljem ispitivanja specifičnih pitanja o kreiranju politika. COSAC takođe ukazuje na važnost implementacije "principa prioriteta" (fundamentals first principle) koji je promovisan u posljednjem izvještaju o napretku Evropske komisije i potvrđuje stav da je proces proširenja, politika koja omogućava ujedinjenje Evrope, zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana.

Na dvodnevnom sastanku učestvovali su predstavnici Skupštine Crne Gore, predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, kao i članovi Nada Drobnjak i Genci Nimanbegu.