Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 11. novembar 2013. 19:15

Prvi dan pośete Odbora za evropske integracije Republici Hrvatskoj

Održano više sastanaka u Saboru i Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova

Delegacija Odbora za evropske integracije, na poziv predśednika Odbora za evropske poslove Sabora, Danijela Mondekara, boravi u zvaničnoj pośeti Republici Hrvatskoj u periodu od 10. do 12. novembra.

Prvog dana pośete delegaciju je primio predśednik Sabora Hrvatske, Josip Leko i tom prilikom su, na obostrano zadovoljstvo, u prvi plan istaknuti dobri bilateralni odnosi dvije države, koji se odslikavaju u redovnoj komunikaciji državnih institucija u oblasti evropskih integracija, izbalansiranoj ekonomskoj saradnji i saradnji u oblasti turizma. Na sastanku je prepoznata važnost daljeg međusobnog pomaganja i zajedničkog nastupa na multilateralnom planu, kroz različite aktivnosti na forumima, inicijativama i u međunarodnim organizacijama u kojima su dvije države prisutne. Predśednik Leko, istakao je spremnost hrvatskog zakonodavnog organa da pomogne crnogorskoj strani u daljem procesu pregovora, posebno u dijelu parlamentarne kontrole sprovođenja evropskih standarda u različitim oblastima.

Delegacija Odbora se potom sastala sa predśednikom i članovima Odbora za evropske poslove Sabora, gdje je fokus razgovora bio na hrvatskom iskustvu iz predpristupnog perioda, odnosno na ulozi parlamentarnih radnih tijela u procesu pregovora Hrvatske za članstvo u Evropskoj uniji. Tom prilikom je apostrofirana važnost zaštite interesa građana tokom pregovora, u dijelu u kojem je to moguće, uz vizionarski pogled na smjer budućeg razvoja države. Istaknuta je neophodnost veće uključenosti parlamenta u komunikacionu strategiju o članstvu, jer upravo neinformisanost građana doprinosi povećanju rizika od pojave evroskepticizma. Redovni sastanci Zajedničkog odbora sa Evropskim parlamentom na kojima se usvajaju smjernice za dalji tok pregovora, predstavljaju značajan segment komunikacije nacionalnog parlamenta sa Briselom i kao takvi moraju biti stavljeni u službu ukazivanja na rezultate i nedostatke pregovaračkog procesa, ocjenjeno je na ovom sastanku.

Tokom dana delegacija se sastala i predśednikom Odbora za međuparlamentarnu saradnju, Davorom Božinovićem, predśednikom Odbora za vanjsku politiku, Miloradom Pupovcem i v.d. pomoćnikom ministra vanjskih i evropskih poslova, Željkom Kuprešakom. Na sastancima je ukazano na problematiku promjene ustava u toku procesa pristupanja, kao i na izazove koje proces donosi, a koji nemaju direktne veze sa primjenom pravne tekovine EU. Poslanici su se upoznali sa konkretnom podrškom koju MVEP Hrvatske, preko svog Centra izvrsnosti, pruža zemljama regiona, među kojima je i Crna Gora.

Prvi dan pośete obilježilo je i prisustvo delegacije predstavljanju informativne kampanje za izbore za Evropski parlament 2014. godine.

U sastavu parlamentarne delegacije nalaze se poslanici Slaven Radunović, Nada Drobnjak, Predrag Sekulić, Šefkija Murić, Srđa Popović, Zoran Srzentić i Koča Pavlović.