Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 25. novembar 2013. 15:42

Završen VIII sastanak odbora za evropske integracije obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja Jugouistočne Evrope (COSAP)

Usvojena zajednička izjava - Crna Gora naredna  zemlja domaćin COSAP sastanka

Na VIII sastanku odbora za evropske integracije obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope istaknuta je važnost uloge Parlamenta u korišćenju IPA fondova. Učesnici su naglasili da praćenje dobijenih sredstava treba biti poseban segment interesovanja parlamenata, te da se pažljivo moraju procijeniti prioritetni projekti za koja su neophodna dodatna sredstva iz EU fondova, a čija će realizacija u krajnjem dovesti do sveukupnog napretka u procesu pristupanja.

Član Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Srđa Popović je moderirao sesijom, koja je bila posvećena strateškom dokumentu o proširenju i ključnim izazovima 2013-2014. Države učesnice su ovom prilikom predstavile nalaze koje je Evropska komisija dostavila zemljama u izvještajima koje redovno objavljuje na godišnjem nivou. U tom smislu, istaknut je novi pristup pregovora EU, prema kojem pitanja pravosuđa i vladavine prava, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala postaju fokus pregovaračkog procesa do samog kraja pregovaranja.  Učesnici su se složili da je proces pridruživanja danas rigorozniji i sveobuhvatniji nego ranije, kao i da napredovanje ka sticanju članstva zavisi od koraka koje svaka država preduzme da bi zadovoljila uspostavljene kriterijume, zasnovane na načelu sopstvenih vrijednosti. Ovo je ključno za uspostavljanje kredibiliteta u politici proširenja i za obezbeđivanje podsticaja državama da nastave putem dalekosežnih reformi.

Pored toga, na COSAP sastanku, riječi je bilo o viznoj liberalizaciji, i o funkcionisanju Centralno-evropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA). Istaknuto je da CEFTA predstavlja odličan okvir regionalne saradnje sa ekonomskog aspekta, ali i pripreme za ispunjenje ekonomskih kriterijuma.

Ispred Skupštine Crne Gore, na COSAP sastanku učestvovao je član Odbora za evropske integracije, Srđa Popović.