Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 06. decembar 2013. 09:00

Završena studijska pośeta delegacije Skupštine Crne Gore Berlinu

Njemačka podržava Crnu Goru u njenim integrativnim procesima

U organizaciji njemačke Fondacije Konrad Adenauer (KAS), poslanici i službenici Skupštine Crne Gore u periodu od 2. do 6. decembra 2013. godine boravili su u studijskoj pośeti Berlinu, tokom koje je održano više sastanaka u Parlamentu Njemačke, Kancelariji savezne kancelarke, Ministarstvu vanjskih poslova, kao i sa predstavnicima Hrišćansko-demokratske unije - CDU.

Tokom sastanaka u Parlamentu Njemačke, predstavljena je podjela ovlašćenja u okviru zakonodavne vlasti, imajući u vidu federalni sistem ove države, gdje je istaknuta mogućnost blokiranja donošenja odluka usljed činjenice da je Parlament dvodom, što se, kako je rečeno, rijetko dešava u praksi, zbog razvijene potrebe poslanika za postizanjem konsenzusa. Posebna pažnja je poklonjena ulozi Parlamenta u odnosu na kreiranje vanjske politike, kao i procesu razmatranja pitanja koja se odnose na politiku EU, među kojima je i ona koja se odnosi na proširenje Unije. Tom prilikom je pozitivno ocijenjena uloga Skupštine Crne Gore u procesu pregovora, koja mora biti dodatno ojačana kroz kontrolne mehanizme koji su na raspolaganju crnogorskom zakonodavnom organu. Crnogorska delegacija je imala prilike da se upozna i sa nešto drugačijim principima rada njemačkog Parlamenta, koji se između ostalog ogledaju i u načinu glasanja na plenumu, činjenici da su śednice radnih tijela zatvorene za javnost, kao i sa učešćem ove institucije u pripremi predloga zakona. Zajednički je ocijenjena potreba unapređenja saradnje dva parlamenta kroz neposredni kontakt radnih tijela i u okviru interparlamentarnih grupa prijateljstava.

Tokom susreta u Kancelariji savezne kancelarke i u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, ocijenjeno je da je na novi pristup u pregovorima EK uticala želja država članica da se proces pregovora o članstvu u EU dodatno unaprijedi. Predstavljajući odnos Njemačke prema Zapadnom Balkanu, zvaničnici u Berlinu su kazali da konstruktivno i kritički prate proces evropskih i evro-atlanskih integracija, i tom prilikom pohvalili dosadašnji tok pregovora Crne Gore, naglašavajući potrebu prilagođavanja činjenici da pored tehničkih, postoji i politički deo pregovora, koji podrazumijeva ozbiljno izvještavanje o reformama, lobiranje i stalni kontakt sa državama članicama. I ako strateška prednost Crne Gore u odnosu na zemlje regiona leži u činjenici da u Skupštini postoji potpuni konsenzus oko evropskih integracija, potrebno je iskoristiti sinergiju svih konstituenata društva, kako bi se adekvatno premostili izazovi u okviru oblasti ekonomije, poljoprivrede i ekologije, pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Tokom sastanaka sa predstavnicima političke frakcije CDU, odnosno poslaničkog kluba CDU/CSU, prezentovana je nedavna izborna kampanja tokom koje su korišćeni tradicionalni, ali neki od novih, modernih izbornih instrumenata, koji se pre svega odnose na društvene mreže i adekvatnu pokrivenost internet prostora. Ukazano je na rad i strukturu poslaničkog kluba i apostrofirana značajna uloga istih u radu Parlamenta, čiji se sastanci redovno održavaju, a na kojima učestvuje kancelarka i ministri, koji pripadaju ovom klubu i na kojima se suštinski raspravlja o aktuelnoj domaćoj i vanjskoj politici, odnosno o predlozima propisa koji su u proceduri ili se očekuje da će uskoro biti. Kao poseban problem označena je činjenica da su njemački građani prilično distancirani od odluka Brisela, što se posebno reflektuje kroz slabo interesovanje građana da izađu na glasanje za Evropski parlament.

Poslanici Predrag Sekulić, Snežana Jonica, Damir Šehović, Goran Danilović, kao i pet službenika Skupštine, su se tokom petodnevnog intenzivnog programa, susreli i sa ambasadorkom Crne Gore u Berlinu, Nj.E. Verom Joličić-Kuliš, predstavnicom Njemačkog centra za spoljnu politiku i pokrajinskog parlamenta Brandenburg.