Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. decembar 2013. 16:03

Održana šesnaesta śednica Odbora za evropske integracije

Usvojen amandman na Predlog rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju, predstavljen Predlog programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i Informacija o bilateralnoj saradnji Crne Gore sa državama članicama EU.

Šestnaestu śednicu Odbora za evropske integracije obilježila je rasprava o Predlogu rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju, koji su podnijeli Ranko Krivokapić, predśednik Skupštine i poslanik Srđan Milić.

Predśednik Skupštine Crne Gore u svojstvu predlagača, na śednici je kazao da predložena Rezolucija treba da oslikava mjeru kompromisa, te da kao takva bude funkacionalna kako u političkom, tako i operativnom smislu. Istakao je da Predlog definiše stabilnu poziciju Skupštine u procesu pregovora, koja se odnosi na definisanje ovlašćenja koja zakonodavnom organu po Ustavu pripadaju. On je odao priznanje Radnoj grupi koja je radila na prethodnom Predlogu rezolucije i Odboru za evropske integracije koji je svojim predlozima doprinio njenom kvalitetu.

Članovi Odbora izrazili su saglasnost u pogledu predloženog teksta uz amandman koji se odnosi na proceduru davanja mišljenja o pregovaračkim pozicijama Odbora za evropske integracije, sa kojim se saglasio prisutni predstavnik predlagača.

U nastavku śednice predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija predstavili su Predlog programa o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Generalna direktorka za evropske integracije Snežana Radović zajedno sa svojim timom predstavila je pomenuti dokumet i ocijenila da predstavlja sveobuhvatni plan usvajanja propisa i njihove implementacije u narednih pet godina.

Na śednici je predstavljena informacija o bilateralnoj saradnji Crne Gore sa državama članicama EU od strane Željka Perovića, generalnog direktora Generalnog direktorata za bilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. Istaknut je intezitet i dinamika bilateralnih odnosa Crne Gore sa članicama Evropske unije, kao i mogućnosti zajedničkog korišćenja zgrada ambasada sa zemljama regiona, čime bi se znatno smanjili troškovi funkcionisanja DKP-a.