Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 28. januar 2014. 10:24

Odbor za evropske integracije održaće javnu tribinu na temu - Crna Gora i Evropska unija – Slobodno kretanje kapitala

Javna tribina održaće se 29. januara 2014. godine, sa početkom u 11 časova

Odbor za evropske integracije organizovaće treću po redu javnu tribinu, posvećenu Pregovaračkom poglavlju 4 – Slobodno kretanje kapitala, u srijedu, 29. januara 2014.godine, u 11 časova,  u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.

Odbor nastavlja dobru praksu bližeg informisanja građana o određenim poglavljima koji su predmet toka pregovora, sa ciljem neposrednog uključivanja šire javnosti u proces pregovora sa Evropskom unijom i unapređenja transparentnosti i inkluzivnosti samog procesa. Javna tribina će biti prilika za zainteresovanu javnost i stručnjake iz oblasti slobodnog kretanja kapitala da predstave svoje stavove, mišljenja i sugestije, prije razmatranja pregovaračke pozicije za ovo poglavlje na predstojećoj sjednici Odbora.

Oblast slobodnog kretanja kapitala obuhvata tri segmenta: slobodu kretanja kapitala i plaćanja,usluge platnog prometa isprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ova pitanja u postojećem zakonodavnom okviru uređuju: Zakon o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, Zakon o stranim investicijama, Zakon o državnoj imovini, Zakon o svojinsko-pravnim odnosima, Zakon o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, Zakon o hartijama od vrijednosti, Zakon o osiguranju, Zakon o investicionim fondovima, Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima,Zakon o Centralnoj banci Crne Gore, Zakon o platnom prometu u zemlji i Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Imajući u vidu značaj ove oblasti, kako za funkcionisanje unutrašnjeg tržišta EU, tako i za Crnu Goru, koja će usvajanjem evropskih standarda obezbijediti brojne koristi za građane i privredna društva, pozivaju se svi zainteresovani da uzmu učešće na ovom događaju i upoznaju se sa sadržajem pomenutog pregovaračkog poglavlja,te da svojim sugestijama daju doprinos pristupnim pregovorima Crne Gore Evropskoj uniji.

Prijave za učešće, sa ličnim podacima, neophodno je poslati na e-mail adresu: euintegracije@skupstina.me, najkasnije do ponedjeljka, 27. januara 2014. godine.

Novinari, snimatelji/fotoreporteri koji nemaju stalne akreditacije, potrebno je da se registruju do srijede, 29. januara 2014. godine, do 9 sati na e-mail press@skupstina.me ili na fax: 020 245 125.