Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 27. januar 2014. 14:46

Završen sastanak predśedavajućih odborima za evropske poslove nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije – COSAC

Ugovorom iz Lisabona osigurano  da građani aktivno učestvuju u stvaranja evropskih politika

U Atini je danas održan sastanak predśedavajućih odborima za evropske poslove nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije – COSAC, koji je organizovan u okviru grčkog predśedavanja Evropskom unijom, a koji je otvorio Vangelis Meimarakis, predśednik Parlamenta Grčke. On je u pozdravnom govoru istakao da se COSAC po peti put vraća u postojbinu demokratije, u trenutku kada se Unija suočava sa demokratskim deficitom. Svjetska ekonomska kriza, nezaposlenost, prije svega mlađe populacije i nepovjerenje građana prema odlukama koje se donose u Briselu, objeležavaju godine za nama, kazao je predśednik Parlamenta Grčke. Osvrćući se na grčki imidž u Uniji, on je kazao da njegova država nije stvorila krizu, već je pod uticajem iste, bila primorana da zatraži pomoć od ostalih članica, oslanjajući se na solidarnost kao jedan od temelja Evropske unije. Istakao je da kriza zapravo predstavlja izazov za rešavanje problema i propusta u upravljanju, te da je potrebna jača saradnja nacionalnih parlamenata država članica sa institucijama Evropske unije, odnosno kontrola nad pitanjima koja se tiču evropskih politika.

Istaknuto je  da je kriza donijela velike ekonomske probleme, koji su se prelili i na druge oblasti života, čime je ugrožen demokratski identitet čitavog evropskog procesa, pa je na političarima da predstave ideje i mogućnosti za prevazilaženje postojeće krize. Briselizacija problema i nacionalizacija uspjeha šteti evropskim idejama, na kojima je nastala i razvija se Evropska unija, a proces oporavka čini još težim. Ugovorom iz Lisabona osigurano je da građani aktivno učestvuju u stvaranju evropskih politika, što, čini se, nije novina koja je građanima poznata, pa je transparentnost i funkcionalnost sistema, od posebne važnosti za dalji razvoj Unije u cjelini.

Prioriteti grčkog polugodišnjeg predśedavanja EU su zapošljavanje i kohezija, ekonomski rast, dalja integracija i stabilnost zone eura, migracije, zaštita granica i pomorska politika. Proširenje EU nije u vrhu prioriteta, ali je na sastanku istaknuto da će Grčka raditi i na ovim pitanjima, odnosno da planira preduzimanje konkretnih koraka u skladu sa specifičnim potrebama svake zemlje ponaosob. Grčko predśedavanje obilježiće i izbori za Evropski parlament, koji se održavaju u maju.

Na sastanku je razmotren i Nacrt 21. izvještaja o radu COSAC-a, a u fokusu razgovora bila je politička situacija u Ukrajini.

Na sastanku je učestvovao predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, koji je imao više bilateralnih susreta na marginama skupa.