Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 29. januar 2014. 11:29

Održana javna tribina “Crna Gora i Evropska unija - Slobodno kretanje kapitala”

Zakondavstvo Crne Gore u velikoj mjeri usklađeno sa zakonodavstvom EU

Na danas održanoj tribini Odbora za evropske integracije kojom je moderirao predsjednik Odbora Slaven Radunović panelisti su bili Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Nikola Fabris, viceguverner Centralne banke Crne Gore za finansijsku stabilnost i platni promet i pregovarač za poglavlje 4 i Dragan Radanović, menadžer u Sekciji za saradnju i pomoć Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Slobodno kretanje kapitala koje tretira Pregovaračko poglavlje 4 je, kako je naglašeno, jedna od četiri ekonomske slobode, koje predstavljaju temelj Jedinstvenog tržišta Evropske unije. Istaknuto je da ova oblast obuhvata tri segmenta: slobodu kretanja kapitala i plaćanja, usluge platnog prometa i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Na tribini je apostrofiran značaj slobodnog kretanja kapitala, u smislu povoljnosti koje neophodnim usklađivanjem i uspostavljanjem dobrog normativnog okvira može donijeti građanima i privrednim društvima prilikom svog ekonomskog poslovanja. Takođe, istaknuto je da je sloboda kretanja kapitala jedinstvena po tome što se odnosi i na kretanje kapitala između država članica EU i trećih zemalja.

Kao jako bitan segment ovog poglavlja apostrofirana je i povezanost dijela poglavlja 4 koji se odnosi na pranje novca i finansiranje terorizma sa poglavljima 23 i 24, u dijelu efikasne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zakonodavni okvir je, kako su panelisti kazali, u velikoj mjeri usklađen sa zakonodavstvom EU uz napomenu da će istekom važenja SSP-a određeni zakoni pretrpjeti određene izmjene, poput onog koji tretira pitanje liberalizacije trgovine nekretninama za državljane EU pod jednakim uslovima kao za državljane Crne Gore.

Na tribini su učestvovali članovi Radne grupe, predstavnici medija, nevladinih organizacija, banaka i drugih zainteresovanih institucija. Prisutni su ovom prilikom iskazali interesovanje za pitanja restitucije ističući da postoji značajan broj neriješenih slučajeva koja čekaju epilog već dugi niz godina. Takođe, riječi je bilo i o uvođenju PayPal sistema, imajući u vidu da Poglavlje 4 tretira i ovu oblast. S tim u vezi, rečeno je da Crna Gora u pravnom smislu nema poteškoća za priključenje istom, ali da se na to čeka poziv iz PayPal kompanije koja do sada nije iskazala interesovanje za tržište Crne Gore.