Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 07. februar 2014. 15:10

Održana 20. śednica Odbora za evropske integracije

Usvojeni Izvještaj o radu Odbora za 2013. godinu i Plan rada za 2014. godinu

Na danas održanoj śednici Odbora za evropske integracije jednoglasno su usvojeni Izvještaj o radu Odbora za 2013. i Plan rada za 2014. godinu.  

U izvještaju o radu za prethodnu godinu dat je sveobuhavatan prikaz aktivnosti, u okviru kojih se posebno izdvaja kontrolna uloga Odbora, koja se prije svega oslikava u broju od 10 konsultativnih saslušanja. Tokom godine razmotreni su 28, 29, 30, 31. i 32. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja EU, kao i 7, 8. i 9. Izvještaj o realizaciji obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Osim toga, predstavljen je tok pregovaračkog procesa o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji,Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova za 2012. godinu, a takođe u sklopu svoje kontrolne uloge, na Odboru su predstavljene aktivnosti u okviru Pregovaračkog poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost. Razmotreno je sedam pregovaračkih pozicija, od kojih je jednoglasno donijet predlog za izmjenu dva nacrta pregovaračke pozicije (poglavlja 10 i 23), dok su za ostale nacrte pregovaračkih pozicija jednoglasno usvojena pozitivna mišljenja. Nadalje su na Odboru jednoglasno donijeta pozitivna mišljenja o Izvještajima o Pregovaračkom poglavlju 3 (Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga), Izvještaja o ispunjenim obavezama u Pregovaračkom poglavlju 25 (Nauka i istraživanje) i Izvještaja o ispunjenim obavezama u Pregovaračkom poglavlju 26 (Obrazovanje i kultura). U godišnjem izvještaju o radu, takođe su prikazana učešća predstavnika Odbora u međunarodnim aktivnostima, brojnim konferencijama, a navedeni su i bilateralni sastanci članova Odbora.

U drugom dijelu śednice predstavljen je Plan rada za 2014. godinu, koji se, pored uvoda, sastoji od četiri cjeline – Praćenje procesa pregovora, Kontrolna uloga, Međunarodne aktivnosti i Promocija procesa evropskih integracija u crnogorskoj javnosti. Kako je prikazano u okviru kontrolne uloge Odbora, za 2014. godinu je predviđeno 15 konsultativnih saslušanja. Pored aktivnosti koje podrazumijevaju razmatranje dokumenata od važnosti za proces evropskih integracija, u plan rada uvrštene su i nove aktivnosti koje se nameću u odnosu na obaveze koje se javljaju u procesu pregovora - izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore, izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje i Akcionog plana za 24. pregovaračko poglavlje, razmatranje napretka u pregovorima u svakom od otvorenih pregovaračkih poglavlja i komunikaciona strategija za informisanje javnosti o Evropskoj uniji. Posebna pažnja će i u 2014. godini biti posvećena promociji procesa evropskih integracija u crnogorskoj javnosti, kroz organizaciju javnih tribina za pojedina poglavlja, srednjoškolce, sastanke sa predstavnicima lokalnih samouprava, studentima, kao i rad na Facebook i Twitter nalogu. Planom rada predviđen je i COSAP sastanak (sastanak odbora za evropske integracije država koje se nalaze u Procesu stabilizacije i pridruživanja), kojem će, u okviru crnogorskog predśedavanja ovom inicijativom, biti domaćin Odbor za evropske integracije.