Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 10. februar 2014. 13:16

Održana devetnaesta śednica Odbora za evropske integracije

Dato pozitivno mišljenje o Nacrtu pregovaračke pozicije za poglavlje 32 – Finansijski nadzor i o Nacrtu pregovaračke pozicije za poglavlje 33 – Finansijske i budžetske odredbe

Na devetnaestoj śednici Odbora za evropske integracije, kojoj su prisustvovali Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar i glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Nikola Vukićević, pregovarač za poglavlje 32 i 33, kao i Ana Krsmanović, šefica Radne grupe za poglavlje 32, razmotren je Nacrt pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za poglavlje 32 – Finansijski nadzor i Nacrt pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za poglavlje 33 – Finansijske i budžetske odredbe.  

Na śednici je istaknuto da je 11. aprila 2013. godine donijeta Odluka o obrazovanju Radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na Pregovaračko poglavlje 32 – Finansijski nadzor. Proces skriniga za poglavlje, koje se sastoji od četiri oblasti: javna unutrašnja finansijska kontrola, eksterna revizija, zaštita finansijskih interesa EU i zaštita evra od falsifikovanja, trajao je od 16. maja do 19. juna prošle godine.Ukazano je na to da javna unutrašnja finansijska kontrola obuhvata cjelokupan sistem finansijske kontrole koji interno sprovodi vlada putem organizacija na koje delegira tu funkciju, dok na polju eksterne revizije od države kandidata se očekuje da primijeni norme koje predviđaju funkcionalne, institucionalno i finansijski nezavisne vrhovne revizorske institucije koje svoje izveštaje podnose isključivo parlamentu.Za prve dvije oblasti obuhvaćene Poglavljem, javna unutrašnja finansijska kontrola i eksterna revizija, nema zakonskog okvira koji bi se prenio u nacionalno zakonodavstvo, već se sprovođenje ovih standarda vrši putem skrininga i preuzimanja obaveze države kandidata da će usvojiti međunarodne standarde interne kontrole i revizije, kao i najbolje prakse EU.

Kada je riječ o poglavlju 33, istaknuto je da pregovori definišu projekcije, obračun, uplatu i kontrolu sredstava koje Crna Gora treba da izdvaja za budžet Evropske unije, što će joj omogućiti i da koristi sredstva iz budžeta Unije, koja su namijenjena za poljoprivredni i ruralni razvoj, ulaganje u infrastrukturne projekte, razvoj slabije razvijenih regija i ostale projekte koji budu prepoznati kao značajni od strane Crne Gore i koji ispunjavaju neophodne kriterijume postavljene od strane EU. Na śednici je istaknuto da će napredak u oblasti finansijskih i budžetskih odredaba zavisiti od napretka u oblasti statistike, finansijske kontrole, carina, poljoprivrede i oporezivanja.

Članovi Odbora za evropske integracije jednoglasno su dali pozitivno mišljenje o Nacrtu pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za poglavlje 32 – Finansijski nadzor i o Nacrtu pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za poglavlje 33 – Finansijske i budžetske odredbe.