Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 12. februar 2014. 15:29

Prvi dan pośete Finskoj delegacije Odbora za evropske integracije

Pregovori određuju kasniji oblik članstva države u Evropskoj uniji

Prvog dana pośete Finskoj, delegacija Odbora za evropske integracije se susrela sa premijerom Jurkijem Katainenom (Jyrki Katainen), dok su sastanci održani i sa potpredśednikom Parlamenta Pekom Ravijem (Pekka Ravi), predśednikom parlamentarnog Odbora za trgovinu Murijem Pekarinenom (Mauri Pekkarinen), kao i sa predstavnicima Odsjeka za Evropu Ministarstva vanjskih poslova - zamjenikom generalnog direktora Juhom Otmanom (Juha Ottman) i direktoricom Paivi Laviolom (Päivi Laivola).

Tokom susreta sa premijerom Katainenom, predśednik Odbora Slaven Radunović zahvalio se na ukupnoj političkoj podršci Finske, kada je proces evropskih integracija u pitanju i tom prilikom upoznao sagovornika sa nedavnim aktivnostima Odbora za evropske integracije, odnosno Skupštine Crne Gore. Radunović je ukazao na izazove sa kojima se Crna Gora suočava u intenzivnom pregovoračkom procesu i istakao da se nada da će država, u godinama koje slijede, ispuniti sve neophodne uslove, kako bi, u potpunosti spremna dočekala odluku o članstvu. Premijer Katainen je tokom razgovora potvrdio pozitivan odnos vladajuće finske koalicije prema integracijama i procesu proširenja uopšte i sa posebnim naglaskom istakao da u narednom periodu Crnu Goru vidi kao predvodnika novog talasa proširenja. Tokom susreta zajednički je istaknuta osjetljivost pregovoračkog procesa svake zemlje kandidata, jer rezultat istih određuje budući oblik članstva države u EU, pa je stoga potrebno tokom pregovora biti vrlo obazriv, kako bi se na najbolji mogući način zaštitili nacionalni interesi.

Tokom sastanaka delegacija se upoznala sa dinamikom rada Parlamenta Finske u kojem posebno mjesto zauzima Veliki odbor, koji broji 25 članova, a koji je, u ime Parlamenta, odgovoran za davanje mišljenja o pravcima određivanja Finske u odnosu na predloge odluka koji pristižu iz Brisela. U vjerovatno jedinstvenoj proceduri, kada je iskustvo nacionalnih parlamenata država članica u pitanju, nakon rasprave na śednicama drugih radnih tijela Parlamenta, Veliki odbor odlučuje o pozicijama države u odnosu na politike koje se planiraju sprovoditi kroz institucije Unije. Ističući jačinu uticaja svjetske ekonomske krize na finsku privredu, parlamentarci su istakli da se sve odluke donose sa posebnim senzibilitetom, imajući u vidu njihov potencijalni uticaj na kvalitet života građana Finske.

U delegaciji Odbora nalazi se predśednik Slaven Radunović, kao i članovi Srđa Popović i Genci Nimanbegu.