Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 13. februar 2014. 14:53

Završena dvodnevna pośeta Finskoj delegacije Odbora za evropske integracije

Pozitivno ocijenjen dosadašnji tok pregovora sa Crnom Gorom

Drugog dana pośete delegacija se susrela sa predśednicom Velikog odbora Miapetrom Kumpulom-Natri (Miapetra Kumpula-Natri), predśednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Finske Timom Soininenom (Timo Soini), kao i sa savjetnicom ministra pravde za EU koordinaciju i međunarodne poslove Evom Aitoniminom (Eeva Aittoniemi).   

Predśednik Odbora za vanjske poslove Parlamenta Finske Timo Soininen, koji je lider finske partije koja je pokazivala najviše rezervisanosti tokom odlučivanja o članstvu Hrvatske, ocijenio je dosadašnjeg tok pregovora sa Crnom Gorom pozitivnim, uz uvjerenje da će partija Istinski Finci biti za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji ukoliko su građani, na bazi pune informisanosti o Uniji, većinski orjentisani za članstvo. Tokom sastanka je istakao, da se zalaže za izmjenu pojedinih procedura u funkcionisanju Evropske unije, koje su usmjerene na povećanje ingerencija nacionalnih parlamenata i vlada.

Delegacija se bliže upoznala sa procedurom usvajanja pozicija o odlukama koje je potrebno donijeti na nivou Evropske unije, u kojoj svoje mjesto imaju i radna tijela Parlamenta, a posebno Veliki odbor, koji u završnoj proceduri donosi mišljenje o zvaničnom stavu Finske. Da je država primjer snažne parlamentarne demokratije pokazuje i činjenica da je uloga Velikog odbora Parlamenta u ovoj proceduri uređena finskim Ustavom. Ovakav sistem rada, u demokratskom smislu, kazali su sagovornici, omogućava bezbjednu poziciju prilikom donošenja odluka na nivou Unije, jer se prethodno o istim, u državi vodila otvorena rasprava na više nivoa.

Interesantno je da su sagovornici u toku dvodnevne pośete, u više navrata, istakli da je pripremanje propisa koji se odnose na politiku Unije, u značajnoj mjeri zatvoreniji proces od onog na koji su navikli u Finskoj, čije su procedure mnogo transparentnije, odnosno otvorene ka građanima. Upravo zato, ukazano je na važnost kontinuiranog obavještavanja javnosti o funkcionisanju Evropske unije i novim politikama koje utiču na svakodnevni život građana.  

 

Prvog dana pośete, delegacija se susrela sa premijerom Jurkijem Katainenom (Jyrki Katainen), potpredśednikom Parlamenta Pekom Ravijem (Pekka Ravi), predśednikom parlamentarnog Odbora za trgovinu Murijem Pekarinenom (Mauri Pekkarinen), kao i sa predstavnicima Odsjeka za Evropu Ministarstva vanjskih poslova - zamjenikom generalnog direktora Juhom Otmanom (Juha Ottman) i direktoricom Paivi Laviolom (Päivi Laivola).

U delegaciji Odbora za evropske integracije, nalazili su se predśednik Slaven Radunović i članovi Srđa Popović i Genci Nimanbegu.