Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. april 2014. 12:19

U Sofiji završen dvodnevni seminar na temu „Uloga parlamenata u procesu pregovora o pristupanju EU“

Istaknuta važnost međuparlamentarne saradnje i nadzorne uloge parlamenata u pregovaračkom procesu

Na seminaru, koji je u organizaciji Evropskog parlamenta održan u Sofiji, prvog radnog dana održane su tri sesije na kojima je bilo riječi o instrumentima parlamentarnog nadzora, razvoju neophodnih struktura i mehanizama za razvoj međuparlamentarne komunikacije sa zemljama koje se nalaze u pristupnom procesu, kao i o važnosti razmjene iskustva među zemljama u pregovaračkom procesu.

Istaknuto je da proces pregovaranja o pristupanju Evropskoj uniji zahtijeva zajedničko djelovanje svih institucija sistema, pri čemu parlament kao predstavničko tijelo, ima posebnu ulogu u ostvarivanju transparentnosti i demokratskog karaktera samog procesa. Iako postoje različiti organizacioni, pravni i politički modeli po kojima se zakonodavni organi uključuju u pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, od posebnog značaja za poziciju države mora biti otvorenost i transparetnost procesa. U tom smislu, prvog dana seminara apostrofirana je važnost kreiranja pogodnih modela međuinstitucionalne saradnje, koji će doprinijeti boljem razumijevanju obaveza koje proizilaze iz pristupnih pregovora, a sve sa ciljem efikasnijeg ispunjavanja zahtjeva, koji će u konačnom dovesti do ulaska države u porodicu evropskih naroda. Na seminaru su pomenuti i izvještaji Evropske komisije o napretku, u kontekstu obaveza i preporuka koje ti dokumenti pojedinačno za svaku zemlju definišu. Isti treba da predstavljaju polazna dokumenta kojim će se vlade voditi u kreiranju svojih evropskih politika, a parlamenti u nadzoru implementacije potrebnih mjera za postizanje stvarnog napretka.

Drugog radnog dana seminara vođena je rasprava o izazovima i potrebi uključenosti svih segmenata društva u pristupnom procesu, te ulozi nacionalnih parlamenata u usklađivanju prava EU. Naglašeno je da je, radi efikasnog ostvarivanja nadzorne i zakonodavne uloge parlamenta i postizanja društvenog konsenzusa, neophodna i odgovarajuća institucionalna struktura, koordinacija rada parlamenta, saradnja sa parlamentima u regionu i uključivanje civilnog sektora u proces jačanja parlamentarnih institucija. Osim izazova sa kojima se susreću nacionalni parlamentii u ovom procesu pažnja je posvećena i ključnim izazovima koji su identifikovani u Strategiji proširenja Evropske komisije 2013-2014. U tom smislu, još jednom je akcentovan novi pristup u politici proširenja EU po kojem je vladavina prava u središtu procesa, a u fokusu rasprave bilo je i funkcionisanje institucija koje garantuju demokratiju.

U dijelu seminara koji se odnosio na uporedni pregled iskustava i najboljih praksi kako zemalja članica, tako i zemalja kandidata, istaknuto je da su glavne oblasti parlamentarnog djelovanja u pregovaračkom procesu pristupanja Evropskoj uniji: usklađivanje zakonodavstva (preuzimanje pravnih tekovina EU), praćenje i nadzor procesa evropskih integracija, odnosno ispunjavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, međuparlamentarna saradnja i promovisanje prava i obaveza koje proizilaze iz procesa pristupanja Evropskoj uniji. Govoreći o ispunjavanju složenih uslova korpusa prava Evropske unije, učesnici su se saglasili da je gotovo nemoguće postići kvalitetno usklađivanje bez jačanja kapaciteta parlamenata, njegovih odbora i ekspertskog kadra. Iz toga, kako je na seminaru naglašeno, nedvosmisleno proizilazi potreba za koordinisanim akcionim planom vlada i parlamenata.

Članovi delegacije Skupštine Crne Gore su, kao predstavnici države koja ima najviše pregovaračkog iskustva u odnosu na zemlje kandidate iz regiona, predstavili nedavne aktivnosti Odbora za evropske integracije i ukupne napore Skupštine u cilju doprinosa kvaliteta integracija. Izdvojene su izmjene Poslovnika o radu Skupštine i nedavno usvojena Rezolucija, kao aktivnosti koje su za cilj imale unapređenje sistema međuinstitucionalne saradnje u Crnoj Gori, u kojem parlament ima važnu ulogu. Takođe, kada je proces pregovora u pitanju, naglašeno je da do sada dva privremeno zatvorena i još sedam otvorenih pregovaračkih poglavlja, ukazuju na zadovoljavajući intezitet pregovaračkog procesa, u kojem Crnu Goru čeka još dosta izazova. Prepoznajući važnost povećanja stepena informisanosti javnosti o procesu integracija, te poboljšanja transparentnosti pregovora, na sastanku su predstavljene aktivnosti Odbora za evropske integracije kojima se ukupan proces približava svim građanima Crne Gore.

Skupštinu Crne Gore na skupu su predstavljali predśednik i članovi Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, Srđa Popović, Zoran Srzentić i Danko Šarančić. Seminar je okupio predstavnike Evropskog parlamenta, parlamentarce članica EU, država kandidata i potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana, kao i predstavnike regionalnih inicijativa.