Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 09. april 2014. 20:18

Održana tribina u Gimnaziji i sastanak sa rukovodstvom Prijestonice Cetinje

Širenje svjesti o evropskim vrijednostima među mladima važno za budućnost Crne Gore

Predśednik i članovi Odbora za evropske integracije održali su danas tribinu sa cetinjskim gimnazijalcima tokom koje su predstavili ideju evropskog zajedništva i blagodeti koje proističu iz članstva u EU. Ovom prilikom istaknuto je da će potpuna implementacija evropskog zakonodavstva, nakon postupka aproksimacije, ukazati na sve prednosti koje društvo može očekivati od članstva u Uniji.
- Da put u Evropsku uniju nije jednostavan, pokazuje i kompleksan mehanizam propisa i pravila, koje je neophodno uvesti u pravni sistem naše države, kazali su poslanici.
Dodali su da iako Vlada vodi pregovore, uloga Skupštine je važna sa aspekta praćenja istih, prilikom čega se vodi računa o očuvanju nacionalnih interesa i tradicionalnih vrijednosti.

Učenici su se interesovali o tome - da li je crnogorska privreda konkurentna za predstojeće izazove, da li je obrazovni sistem postavljen na osnovama koje odgovaraju budućem evropskom tržištu, te da li je crnogorska turistička ponuda na nivou koji imaju države Evropske unije.

Nakon pitanja i komenatara učenika, koji su pokazali zavidno znanje o procesu evropskih integracija, a tokom kojih su se osvrnuli na ono što posebno interesuje njihovu populaciju, na tribini je zaključeno da je širenje svijesti o evropskim vrijednostima među mladima, važno za budućnost Crne Gore. Nakon tribine, predśednik Odbora Slaven Radunović, dao je intervju za školski časopis cetinjske Gimnazije.

Tokom sastanka članova Odbora sa rukovodstvom Prijestonice Cetinje, istaknuto je da je upravo ova opština među prvim u Crnoj Gori, u kojoj je na lokalnom nivou formirano Odjeljenje za evropske integracije, koje je prije svega, zaduženo za apliciranje projekata iz pretpristupnih fondova. Kroz međuopštinsku i prekograničnu saradnju, Prijestonica materijalizuje status države u procesu evropskih integracija, koristeći pomoć fondova koji su joj na raspolaganju. Aktivni odnos Opštine prema ovom pitanju ogleda se u broju projekata koji su uspješno ostvareni ili je njihovo sprovođenje u planu, a koje se u najvećem dijelu finansiraju iz pomenuitih fondova, među kojima se izdvaja projekat za kanalizacionu mrežu i unapređenje energetske efikasnosti na građevinama od kulturne i istorijske važnosti.

Poslanici su ocijenili, da Prijestonica Cetinje može služiti za primjer drugim opštinama kada je efektivnost u koriščenju fondova Evropske unije u pitanju. Oni su pozvali rukovodioce grada, da na Sastanku članova odbora za evropske integracije država potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – COSAP, koji će u junu organizovati Odbor za evropske integracije, parlamentarcima regiona prenesu pozitivna iskustva u korišćenju fondova Evropske unije.

U današnjim aktivnostima Odbora na Cetinju, učestvovao je predśednik Slaven Radunović i članovi Srđa Popović, Koča Pavlović i Dritan Abazović.