Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. april 2014. 16:02

Održana tribina Odbora za evropske integracije o poglavljima 2 – Sloboda kretanja radnika i 28 – Zaštita potrošača i zdravlja

Crna Gora može očekivati da države članice traže prelazna razdoblja u pregovaračkom poglavlju 2

U cilju upoznavanja sa sadržajem pregovaračkih poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika i 28 posvećeno zaštiti potrošača i zdravlja, današnja javna tribina okupila je predstavnike državnih institucija, civilnog sektora, medija i zainteresovanu javnost.

Ukazujući na značaj uloge Odbora za evropske integracije u pregovaračkom procesu u pogledu unapređenja transparentnosti i inkluzivnosti, šef delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Mitja Drobnič iznio je stavove u odnosu na oblasti koje su obuhvaćene poglavljima koja su bila predmet današnje javne tribine. Naime, on je naglasio da slobodno kretanje radnika predstavlja jedno od temeljnih prava EU, ali i faktor konkurentnosti na njenom tržištu, te da doprinosi ne samo povećanju zaposlenosti, već i rješavanju strukturnih problema društva kroz unapređenje stručnosti i obezbjeđenje sveobuhvatnog pozitivnog uticaja na ekonomski rast. Ambasador je skrenuo pažnju prisutnima da se tokom pregovora može očekivati da države članice traže prelazna razdoblja za Poglavlje 2 - Sloboda kretanja radnika, ali da to ne predstavlja specifičnost u odnosu na Crnu Goru, već da je takva praksa poznata još od velikog proširenja 2004. godine. Ograničenja imaju za cilj smanjenje evenutualnih zloupotreba nesmetanog boravka i rada pod jednakim uslovima u svim državama članicama EU.

Na tribini je bilo riječi o mogućnostima koje pruža EURES mreža, kao i evropska kartica za zdravstveno osiguranje. EURES predstavlja  instrument poboljšanja mobilnosti odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na evropskom tržištu rada. Svrha EURES-a je pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja kako za poslodavce, tako i za one koji traže posao. S druge strane, smisao evropske kartice za zdravstveno osiguranje je pružanje neophodnih zdravstevnih usluga van granica matične države članice. Iako će mogućnost korišćenja imati tek kao članica EU, Crna Gora već sada nastoji da potpiše bilateralne sporazume o korišćenju evropske kartice za zdravstveno osiguranje sa zemljama članicama EU.

Kada je riječ o poglavlju 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, zajednički je ocijenjeno da je potrebno dodatno usklađivanje i jačanje administrativnih kapaciteta. S tim u vezi, neophodno je podizanje svijesti u Crnoj Gori o pravima potrošača, kako bi ista bila zaštićena. U tom pogledu najvažniju ulogu imaju organizacije za zaštitu potrošača koje u saradnji sa državom treba da obezbjede programe edukacije i efikasnog informisanja, koji će doprinjeti poznavanju mehanizama zaštite interesa potrošača.

Na tribini, kojom je moderirao predśednik Odbora, Slaven Radunović osim ambasadora Mitje Drobnič, uvodničarke u temu bile su Arijana Nikolić Vučinić, članica Pregovaračke grupe za Poglavlje 2, Vukica Jelić, šefica Radne Grupe za Poglavlje 2, te Rada Marković šefica Radne grupe za Poglavlje 28.