Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 16. april 2014. 14:58

Održana 21. śednica Odbora za evropske integracije

Izabran zamjenik predśednika Odbora i razmotreno nekoliko vladinih dokumenata

Na današnjoj śednici Odbora jednoglasno je, za zamjenika predśednika Odbora za evropske integracije, izabran poslanik Zoran Srzentić.  

Pored toga, članovi Odbora, uz prisustvo državnog sekretara i glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića, razmotrili su 33. i 34. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja EU. Ambasador Pejović je predstavio Informaciju o programima podrške Evropske unije, kao i Strategiju za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pripremama Crne Gore za članstvo za period 2014 - 2018. godine, koja je usvojena na śednici Vlade u martu tekuće godine.

Na śednici je ocijenjeno da kvartalni izvještaji ne uzimaju u obzir aktivnosti Odbora za evropske integracije u dovoljnoj mjeri, što će biti izmjenjeno novom formom kvartalnog izvještavanja. S tim u vezi,  dogovoreno je da se uspostavi novi sistem izvještavanja, koji će obuhvatiti i aktivnosti Odbora za evropske integracije, kroz redovno slanje priloga o djelovanju Odbora Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, neposredno pred izvještajni period. To je posebno važno u aktuelnom momentu uvođenja izvjesnih inovacija u samu formu izvještavanja o ukupnim aktivnostima, ali i pojačane aktivnosti ovog radnog tijela Skupštine u ukupni proces integracija.

U okviru predstavljanja informacija o pretpristupnoj pomoći, istaknuto je da su, pored projekata u okviru prekogranične saradnje, otvorene mogućnosti za trilateralne programe u kojima Crna Gora učestvuje ne samo sa državama koje pristupaju EU, već i sa državama članicama. Pejović je pohvalio činjenicu da su države u regionu usredsređene na zajedničko djelovanje u pogledu obezbjeđivanja što više sredstava za realizaciju projekata, čija će potreba biti posebno vidjljiva u kasnijoj fazi pregovora, kada se intezivira rad na otvaranju tzv. skupih poglavlja, koja se bave pitanjima zaštite životne sredine, bezbjednosti hrane i slično.

Kada je riječ o Strategiji za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pripremama Crne Gore za članstvo za period 2014 – 2018. godine, Pejović je rekao da ovaj dokument rađen na osnovu iskustava drugih zemalja, s ciljem približavanja procesa pristupanja Crne Gore građanima. Realizaciju Strategije pratiće naknadno usvajanje akcionih planova, u kojima će značajnu ulogu imati i Odbor za evropske integracije.