Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 17. april 2014. 15:50

Odbor za evropske integracije održaće Javnu tribinu posvećenu pregovaračkom poglavlju 29 – Carinska unija

Javna tribina biće održana u četvrtak, 24. aprila 2014. godine, u 10.30 sati,  u Plavoj sali Skupštine Crne Gore

Prepoznavši značaj inkluzivnosti i transparentnosti pregovaračkog procesa, Odbor za evropske integracija nastavlja sa akcijom organizovanja javnih tribina posvećenih razmatranju pregovaračkih poglavlja u cilju što kvalitetnije izrade pregovaračkih pozicija.

Odbor za evropske integracije organizovaće Javnu tribinu, posvećenu pregovaračkom poglavlju 29 – Carinska unija, u četvrtak, 24. aprila 2014. godine, u 10.30 sati,  u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.

Carinska unija predstavlja jedan od kamena temeljaca evropskih integracija i ključnu komponentu dobrog funkcionisanja unutrašnjeg evropskog tržišta. Carinska unija predstavlja jedinstveno carinsko područje 28 zemalja članica Evropske unije u kojem se ukupna unutrašnja trgovina i promet robom između zemalja članica odvija bez carinskih formalnosti, odnosno bez carinskog nadzora nad robom, i bez naplate carinskih davanja. U pogledu trgovinskih odnosa s trećim zemljama, važi princip da sva roba koja ulazi na ovo područje podliježe jedinstvenim pravilima kontrole i naplate propisanih carina. Propisane carine zasnivaju se na zajedničkoj carinskoj tarifi i zajedničkom i usklađenom carinskom zakonodavstvu za primjenu te tarife, što određuje vanjsku politiku prema trećim državama.

Crnogorski zakoni koji uređuju oblast obuhavćenu pregovaračkim poglavljem 29 su:  Carinski zakon, Zakon o carinskoj tarifi, Zakon o carinskoj službi, Zakon o autorskom i srodnim pravima, Zakon o žigu, Zakon o patentima, Zakon o zaštiti topografija poluprovodnika, Zakon o oznakama geografskog porijekla, Zakon o optičkim diskovima, Zakon o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, Zakon o naučnoistraživačkoj djelatnosti, Zakon o zaštiti biljnih sorti, Zakon o optičkim diskovima, Zakon o obligacionim odnosima, Zakon o građanskom postupku, Zakon o izvršenju i obezbjeđenju, Zakon o primjeni propisa kojima se uređuje zaštita prava intelektualne svojine, Zakon o kulturi, Zakon o zaštiti kulturnih dobara, Zakon o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakon o kontroli proizvodnje i prometa supstanci koje se mogu upotrijebiti u proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci, Zakon o opštem upravnom postupku, Zakon o spoljnoj trgovini i Zakon o slobodnim zonama.

Prijave za učešće, sa ličnim podacima, neophodno je poslati na e-mail adresu: euintegracije@skupstina.me, najkasnije do utorka, 22. aprila 2014. godine.

Novinari, snimatelji/fotoreporteri koji nemaju stalne akreditacije, potrebno je da se registruju do četvrtka, 24. aprila 2014. godine, do 9.00 sati na e-mail press@skupstina.me ili na na fax: 020 245 125.