Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 24. april 2014. 15:14

Održana javna tribina posvećena pregovaračkom poglavlju 29 – Carinska unija

Istaknuto da nema prepreka za otvaranje pregovora u ovom poglavlju

Današnju tribinu Odbora za evropske integracije obilježila je rasprava o pitanjima u okviru pregovaračkog poglavlja 29 – Carinska unija, koja je okupila predstavnike Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori,poslanike, predstavanike državnih institucija,  nevladinog sektora i medija, s ciljem upoznavanja sa sadržajem samog poglavlja.

U svom uvodnom obraćanju, Nikola Vukićević, član Pregovaračke grupe i pomoćnik ministra finansija, istakao je da Carinska unija predstavlja jedan od kamena temeljaca evropskih integracija i ključnu komponentu dobrog funkcionisanja unutrašnjeg evropskog tržišta. On je dodao, da za  Crnu Goru nema prepreka kada je riječ o otvaranju pregovora u poglavlju 29 i da Crna Gora ulaže velike napore, kako bi danom pristupanja bila potpuno spremna za ulazak u Uniju. Stoga, u pregovorima za ovo poglavlje neće biti mjerila za otvaranje, a Crna Gora neće tražiti prelazna razdoblja. On je izrazio očekivanje da će ulaskom u Uniju cijene proizvoda iz EU biti niže, te da je Crna Gora u obavezi da otvori tržište koje će biti konkurentno evropskom.

Milan Martinović, član Radne grupe za pomenuto poglavlje govorio je o tehničkom aspektu kao i specifičnostima samog poglavlja. S  tim u vezi, on je istakao - da je u ovoj oblasti, osim usklađivanja zakonodavstva sa pravom EU, potrebno ojačati i ljudske resurse, naročito u Upravi carina. Samo tokom procesa analitičkog pregleda, kako je kazao, angažovano je 30-tak eksperata iz država EU. Odgovarajući na pitanje predstavnika Saveza sindikata Crne Gore, Martinović je naglasio da u pogledu zapošljavanja u Upravi carina, nakon pristupanja, neće postojati carinske kontrole na granicama prema državama članicama, što se može odraziti i na broj zaposlenih u Upravi, odnosno na potrebu za prekvalifikacijama.

Tokom rasprave, pitanja koja su se istakla kao interesantna ticala su se posljedica suspenzije bilateralnih sporazuma o trgovinskim odnosima Crne Gore sa trećim zemljama, zatim mogućnostima izvoza proizvoda koji važe za nacionalne, iako njihove osnovne sirovine nijesu izvorno crnogorske, kao i pitanja koja su se odnosila na sistematizaciju zaposlenih u Upravi carina, te mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Moderator tribine, bio je predśednik Odbora Slaven Radunović, a osim članova Odbora za evropske integracije, tribini su prisustvovali predstavnici matičnih odbora, čija se nadležnost oslanja na sadržaj Poglavlja 29 - predstavnici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Odbora za antikorupciju.