Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 28. april 2014. 14:40

Završena 22. śednica Odbora za evropske integracije

Jednoglasno dato pozitivno mišljenje o nacrtima pregovaračkih pozicija za poglavlje 16 – Porezi i za poglavlje 29 – Carinska unija

Na danas održanoj śednici Odbora za evropske integracije, članovi Odbora su razmotrili Nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 16 – Porezi i Nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 29 – Carinska unija. Nacrte pregovaračkih pozicija predstavili su državni sekretar i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović i član Pregovaračke grupe za poglavlja 16 i 29 Nikola Vukićević, a śednici su prisustvovali i predstavnici radnih grupa za oba poglavlja i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Na śednici je prvo predstavljena pravna tekovina u oblasti poreza, koja se dijeli na direktno oporezivanje, indirektno oporezivanje, administrativnu saradnju i uzajamnu pomoć između poreskih i carinskih organa zemalja članica i na pravnu tekovinu u oblasti operativnog kapaciteta i kompjuterizacije. Na śednici je iskazan zajednički stav oko toga da je neophodno povećati naplatu poreza, ojačati administrativne kapacitete i unaprijediti informacioni sistem.

Kada je riječ o poglavlju 29, istaknuto je da će danom pristupanja EU Crna Gora postati članica carinske unije, što podrazumijeva trgovinu bez carinskih formalnosti sa drugim zemljama članicama, ali i jedinstveni carinski režim u pogledu trgovinskih odnosa s trećim zemljama. Predstavnici pregovaračke strukture su odgovarali na pitanja poslanika, i u tom smislu naglasili da je crnogorski carinski sistem u velikoj mjeri usklađen sa zahtjevima i standardima EU, što je jednim dijelom urađeno i izmjenama Carinskog zakona 2013. godine.

Članovi Odbora za evropske integracije jednoglasno su dali pozitivno mišljenje o Nacrtu pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za poglavlje 16 – Porezi i o Nacrtu pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za poglavlje 29 – Carinska unija.