Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 29. april 2014. 17:20

Završena 24. śednica Odbora za evropske integracije

Razmatran prilog Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2013. godinu za period od 1. septembar 2013. do 1. aprila 2014. godine, Prvi izvještaj o realizaciji obaveza iz Akcionog plana za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava, kao i Prvi izvještaj o realizaciji obaveza iz Akcionog plana za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Na današnjoj śednici, državni sekretar i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom  Aleksandar Andrija Pejović predstavio je prilog Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore. On je ovom prilikom naglasio da pomenuti dokument predstavlja značajan, ali ne i jedini izvor iz kojeg Evropska komisija crpi informacije za izradu godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore u procesu pristupanja. Govoreći o sadržaju dokumenta, on je istakao da isti sadrži tri dijela, koji se odnose na političke i ekonomske kriterijume, kao i na sposobnost preuzimanja obaveza iz članstva, a u kojima su predstavljene informacije o realizovanim aktivnostima u izvještajnom periodu.

Nakon što je ambasador Pejović predstavio najznačajnije zakonske izmjene u okviru pojedinih pregovaračkih poglavlja, poslanici su se interesovali za specifična pitanja u oblasti regionalne saradnje, borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, borbe protiv korupcije, kao i u oblasti transportne politike. Ambasador Pejović je zahvalio poslanicima na korisnim sugestijama i komentarima, koji će biti inkorporirani u naredni Prilog izvještaju o napretku, naglasivši pritom značaj odluke Odbora za evropske integracije da razmatra ovakav tip dokumenata.

U nastavku śednice, članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Svetlana Rajković, šefica Radne grupe za poglavlje 23 Branka Lakočević i šefica Radne grupe za poglavlje 24 Mira Cerović, predstavile su kvartalne izvještaje o realizaciji obaveza iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Naglašeno je da je praksa kvartalnog izvještavanja uvedena kao dodatni mehanizam praćenja sprovođenja obaveza iz akcionih planova. Ukazano je na to da je potrebno veće angažovanje na povećanju kvaliteta implementacije predviđenih mjera u narednom periodu.

U ovom dijelu śednice istaknuta je činjenica da su brojne obaveze predstavljene u akcionim planovima veoma kompleksne, da horizontalno obuhvataju više oblasti, te da iziskuju komunikaciju i koordinaciju različitih državnih organa. Tokom rasprave, poseban fokus je stavljen na značajnu pomoć eksperata, angažovanih putem TAIEX misija, u cilju unapređenja pravnih akata u oblasti pravosuđa.

Śednici su prisustvovali predstavnici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, članovi Radne grupe za poglavlje 24, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.