Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 28. maj 2014. 19:00

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa Simonom Suturom, predśednikom Odbora za evropske poslove Senata Republike Francuske

Izražena obostrana želja za daljim intenziviranjem odnosa Crne Gore i Francuske

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa Simonom Suturom, predśednikom Odbora za evropske poslove Senata Republike Francuske, koji boravi u zvaničnoj pośeti Crnoj Gori, na poziv predśednika Odbora Slavena Radunovića.

Sastanak je bio povod za razmjenu mišljenja o napretku Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji, političkim promjenama u Evropi u svijetlu rezultata izbora za Evropski parlament, kao i  o mogućnostima daljeg intenziviranja saradnje Crne Gore i Francuske. U tom smislu, članovi Odbora za evropske integracije iskazali su stav o potrebi inoviranja Mape puta za jačanje francusko-crnogorskih odnosa, sporazuma koji je potpisan između Crne Gore i Francuske 2009. godine, u cilju usaglašavanja sa trenutnim potrebama Crne Gore, koja je u procesu pristupnih pregovora, ali i u svrhu definisanja novih modaliteta parlamentarne saradnje dvije zemlje.

Senator Sutur je izrazio jasnu podršku Francuske evropskom putu Crne Gore, naglasivši da će svaka država kandidat napredovati ka članstvu u skladu sa ostvarenim rezultatima i sprovedenim reformama. I pored činjenice da je na nedavno održanim izborima za Evropski parlament ojačana pozicija evroskeptičnih partija, senator je iskazao mišljenje da će i u budućnosti politika proširenja ostati na vrhu evropske agende. Tokom susreta, istakao je zadovoljstvo zbog učešća crnogorskih parlamentarnih delegacija na sastancima koji se organizuju u okviru polugodišnjih predśedavanja EU, te ukazao na mogućnosti konkretne saradnje između parlamentarnih odbora Crne Gore i Francuske.

Pored senatora Sutura, sastanku su prisustvovali ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori Veronik Brimo i saradnik senatora Sebastijan Rišar. Iz Odbora za evropske integracije, uz predśednika Radunovića, učestvovali su zamjenik predśednika Odbora Zoran Srzentić i članovi Odbora Srđa Popović i Koča Pavlović.