Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 03. jun 2014. 18:30

Održan IX sastanak Konferencije odbora za evropske integracije/poslove država učesnica Procesa stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP)

Usvojena Zajednička izjava

U Budvi je danas, u okviru crnogorskog predśedavanja, održan IX sastanak Konferencije odbora za evropske integracije/poslove država učesnica Procesa stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope, koji je bio posvećen sljedećim temama – ključni izazovi u implementaciji unutrašnjih reformi u kontekstu evropskih integracija, lokalni i regionalni pristupi u korišćenju pretpristupnih fondova i transparentnost i inkluzivnost kao važni elementi procesa evropskih integracija.

Sastanak je otvorio šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. Mitja Drobnič, koji je istakao da nacionalni parlamenti imaju posebnu ulogu u procesu pregovora, koja se ogleda u davanju preporuka koje se odnose na podizanje kvaliteta reformi koje se sprovode, pažljivom praćenju i kontrolisanju rada institucija, ali informisanju javnosti o toku i prirodi pregovora. On je kazao da reforme u procesu integracija zahtijevaju značajna zakonodavna i institucionalna prilagođavanja, kao i finansijska sredstva neophodna za implementaciju evropskih standarda.

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, u uvodnom obraćanju je kazao da smatra da u vremenu dinamičnosti integracionog procesa, ali i novih okolnosti u pogledu inoviranog pristupa Unije u pregovaračkom procesu, parlamentarci treba u punom kapacitetu da učestvuju u radu COSAP-a, jačaju strukture regionalne saradnje, te kroz konstruktivan dijalog i razmjenu dosadašnjeg iskustva doprinesu pronalaženju smjernica za ubrzanje procesa integracije. Pored toga, treba uvažavati političke, ekonomske i pragmatične razloge postojanja Unije kakvu danas poznajemo. Samo ako smo spremni za proširenje kao konstruktivan proces, gdje obije strane, i države članice EU, i one koje to žele postati, imaju jasnu viziju budućnosti Evrope, postojanje EU će imati onaj najširi smisao. U suprotnom, Evropa se može organizovati iz različitih interesa, partikularno, ali tada prvobitni interes mora biti žrtvovan, kazao je Radunović. Unija treba da bude institucionalno funkcionalni izraz objedinjavanja svih zemalja Evrope i očekuje se od onih koji odlučuju, da tome budu do kraja posvećeni, zaključio je predśednik Odbora za evropske integracije.

U okviru prve sesije, na temu ključnih izazova u implementaciji unutrašnjih reformi u kontekstu evropskih integracija, uvodničari su bili Igor Kolman, član Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora i generalna direktorka za evropske integracije u MVPEI Crne Gore Snežana Radović. Tokom rasprave ukazano je na važnost parlamentarnog nadzora procesa pregovora, koji integracijama daje demokratski legitimitet, ali i na druge elemente koji su krucijalni za kvalitetan tok pregovora: interparlamentarnu i regionalnu saradnju kroz razmjenu iskustava između zemalja kandidata i članica EU, na jačanje administracije, kako bi država bila spremna da odgovori na sve izazove koje pregovori i članstvo sa sobom nose, kao i na transparentnost procesa i komunikaciju sa građanima o koristima i nedostacima članstva u EU.

Uvodničari na temu lokalnih i regionalnih pristupa u korišćenju pretpristupnih fondova bili su Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje i Dragoslav Šćekić, predśednik Opštine Berane, koji su predstavili iskustva svojih opština u korišćenju IPA fondova. Bogdanović je istakao da je gradska uprava preuzela određene mjere koje su bile uslov za uspješno apliciranje za pretpristupne fondove, ali i da se posebna pažnja prilikom donošenja lokalnih propisa poklanja usklađivanju sa evropskom regulativom. On je predstavio niz projekata koje je Prijestonica ostvarila zahvaljujući IPA fondovima, koji su se odnosili na jačanje kapaciteta lokalnih službi, unapređenje ukupne infrastrukture i razvoj turističke ponude. Predśednik Opštine Berane ukazao je na potrebu jačanja kapaciteta za upravljanje projektima iz fondova Evropske unije, istakavši pritom projekat Regionalnog biznis inkubatora, koji ova Opština uspješno sprovodi sa još tri susjedne opštine.

Uvodničar na posljednjoj sesiji posvećenoj transparentnosti i inkluzivnosti kao važnim elementima procesa evropskih integracija bio je Nj.E. Ferdinand Nađ, ambasador Rumunije u Crnoj Gori. Pod konceptom transparentnosti ne podrazumijeva se samo javni pristup informacijama o aktivnostima Unije, već i pisanje zakonodavnih tekstova koji će biti dostupni i razumljivi građanima, a za šta u Uniji postoje jasna proceduralna pravila, rekao je Nađ. U procesu pristupanja EU, informisanje javnosti igra još značajniju ulogu. U skladu sa sveukupnom tendencijom jačanja transparentnosti, Unija je preuzela proaktivan pristup u pogledu objavljivanja dokumenata Evropske komisije i Savjeta koji se tiču pregovora sa državama kandidatima, među kojima je i Crna Gora.

U okviru sastanka, bilo je riječi i o poplavama nemjerljivih razmjera koje su nedavno zadesile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Pohvalivši ogromnu solidarnost koju su iskazali građani regiona sa stanovnicima poplavljenih područja, učesnici COSAP-a su se saglasili da ne treba stati na početnim gestovima pomoći i solidarnosti, već da treba jačati regionalnu saradnju na svim poljima, kako bi u eventualnim budućim nepogodama države regiona mogle adekvatno i spremno da reaguju.

Pored delegacija država članica COSAP-a i uvodničara, na IX sastanku COSAP-a su učestvovali i predstavnici regionalnih inicijativa - RCC i RSPC SEE, koji su usvojili Zajedničku izjavu.

pdfZAJEDNIČKA IZJAVA
pdfJOINT STATEMENT