Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 17. jun 2014. 11:51

Završeno dvodnevno plenarno zasijedanje Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije u Atini

Pozitivni koraci u pregovorima sa Crnom Gorom

U Atini je danas završeno plenarno zasijedanje Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC, na kojem je učestvovala i delegacija Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore u sastavu Slaven Radunović, Zoran Srzentić i Predrag Sekuić.

Tokom dvodnevnog skupa predstavnici država članica Evropske unije su istakli da je proširenje jedna od najuspješnijih politika Unije, koja doprinosi stabilnosti i razvoju demokratije na cijelom kontinentu. Pozitivni koraci u pregovorima sa Crnom Gorom, otvaranje pregovora sa Srbijom i poziv za otvaranje pregovora sa Albanijom oslikavaju jasnu evropsku perpektivu Zapadnog Balkana. U pozitivnom tonu, od strane španskog poslanika, ukazano je i na mogućnost da Crna Gora bude pozvana za članstvo u NATO već tokom Samita u Velsu.

Nakon prvog radnog dana, u okviru kojeg je bilo riječi o izazovima Evropske unije kroz primjer krize u Ukrajini i demokratskom legitimitetu u postizbornom periodu, drugi dan je obilježila rasprava o Evropskoj strategiji zapošljavanja i investiranju u mlade, u kontekstu izlaza iz ekonomske krize.

I pored toga što ukupna ocjena o primjeni može biti pozitivna, evidentna je nejednaka realizacija Strategije 2020 među državama članicama, ocjenjeno je na sastanku, što je prije svega posljedica ekonomske krize, pa se u Evropskoj komisiji ozbiljno razmišlja o redvidiranju ovog dokumenta. Kako bi politika konsolidacije bila stabilna, neophodno je povezivanje Strategije sa planom jačanja monetarne unije, tako da ekonomski oporavak država članica, posebno u dijelu gdje postoji isključiva nacionalna nadležnost, prati oporavak Unije u cjelini. Tokom rasprave mogla su se čuti i mišljenja da je Unija toliko "istrošena" da ne zna kako da se izbori sa postojećim problemima u ekonomskoj i monetarnoj uniji, kako da stabilizuje bankarski sektor i smanji nezaposlenost, posebno među mladima.

Na kraju sastanka usvojeni su zaključci, u kojima se navodi da Evropski parlament i nacionalni parlamenti moraju da obezbjede demokratski legitimitet ekonomskog upravljanja u EU, da se uključe u javnu raspravu oko evropske institucionalne strukture u kontekstu postojećih ugovora, ali i da se dodatno unaprijedi saradnja između nacionalnih parlamenata i Evropskog parlamenta, posebno na nivou neformalnog dijaloga.

Na plenarnom zasijedanju učestvovali su parlamentarci svih država članica, zatim predstavnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Savjeta EU, parlamentarne delegacije država kandidata – Islanda, Srbije, Turske, Crne Gore, kao i gosti iz parlamenata Norveške i Gruzije.