Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 02. jul 2014. 17:28

Predśednik Odbora za evropske integracije učestvovao na javnoj debati: "Druga godina pregovora: Dokle smo stigli i šta dalje?"

Odbor za evropske integracije je ključna adresa za političku podršku u procesu pregovora

Povodom obilježavanja druge godišnjice od otvaranja pristupnih pregovora, Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, Ambasada Ujedinjenog  Kraljevstva i Britanski savjet u Crnoj Gori, organizovali su javnu debatu na temu "Druga godina pregovora: Dokle smo stigli i šta dalje?".

Kao jedan od panelista, uvodno izlaganje na skupu je imao predśednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Slaven Radunović, koji je istakao da uspjeh u pregovorima nije determinisan dinamikom, odnosno brzinom istih, već kvalitetom pregovora, koji zavisi od dubine reformi koje se sprovode u procesu usvajanja evropskih standarda. On je istakao da se nada da će se fokus javnosti i medija vratiti na politiku koja se tiče evropskih integracija, za koju postoji mnogo viši stepen podrške građana i koja zahtijeva temeljnije promjene od drugih integracija, koje su bile u centru pažnje u prethodnom periodu. Ističući da su izmjene Poslovnika o radu Skupštine u maju 2012. godine i nedavno donošenje Rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u EU, suštinski doprinijele boljem pozicioniranju Skupštine u procesu pregovora, predśednik Radunović je ukazao na određene aspekte rada Odbora za evropske integracije, koji se ogledaju u razmatranju nacrta pregovaračkih pozicija, organizovanju javnih tribina i jačanju transparentnosti pregovaračkog procesa.

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović predstavio je aktivnosti koje su prethodile odluci o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, ali i rezultate koji su postignuti u posljednje dvije godine, a koji se ogledaju u privremenom zatvaranju dva pregovaračka poglavlja i trendu otvaranja novih. On je ukazao na činjenicu da su najzahtjevnija mjerila za otvaranje pregovora u poglavljima 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 – Bezbjednost hrane i fitosanitarni nadzor i 27 – Životna sredina. Zahvaljujući se na dosadašnjoj saradnji, Pejović je ocijenio da je Odbor za evropske integracije ključna adresa za političku podršku u procesu pregovora i dodao da se ovo skupštinsko tijelo izgradilo u stožera promišljanja i ocjenjivanja rada pregovaračkog tima.

Učesnicima tribine obratio se i ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Nj. E. Ijan Viting, koji je ohrabrio dalji proces reformi u Crnoj Gori, ukazujući na činjenicu da se novi pristup u pregovorima i dalje razvija, jer koliko on predstavlja novinu za Crnu Goru, toliko je izazovan i za države članice Unije, odnosno Evropsku komisiju. Ambasador Viting se složio sa prethodnim govornicima da uključivanje i uloga Skupštine u procesu pregovora predstavlja ključan element demokratičnosti pregovaračkog procesa, imajući u vidu da poslanici predstavljaju glas građana.