Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 17. septembar 2014. 16:04

Na Jahorini održan parlamentarni multilateralni sastanak odbora za evropske integracije država Zapadnog Balkana

Na sastanku je bilo riječi o nadzornim aktivnostima odbora za evropske integracije u pogledu trošenja IPA fondova, ciljevima i strukturi IPA II finansijskog okvira za 2014-2020. godinu, kao i o saradnji sa COSAP inicijativom

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala je danas na multilateralnom sastanku predśednika i zamjenika predśednika odbora za evropske integracije parlamenata država Zapadnog Balkana, održanom na Jahorini. Sastanak je organizovan od strane Vestminsterske fondacije za demokratiju i Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije država Zapadnog Balkana.

U prvom dijelu sastanka, poslanici su predstavili iskustva svojih parlamenata u nadzoru nad korišćenjem IPA fondova, kao i ulogu odbora za evropske integracije u tom procesu. Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je istakao da Crna Gora uskoro očekuje uspostavljanje sistema za decentralizovano upravljanje EU fondovima, što će omogućiti korišćenje sredstava iz III, IV i V komponente IPA-e. Takođe, u toku su pripreme za korišćenje finansijskih sredstava koja će Crnoj Gori biti dostupna kroz IPA-u II za period 2014-2020. godine. Predśednik Radunović je govorio i o ulozi Odbora u nadzoru nad trošenjem IPA fondova, istakavši da se Odbor pozicionirao kao aktivan i konstruktivan učesnik u procesu integracija, ne samo kroz razmatranje nacrta pregovaračkih pozicija, već i kroz razmatranje dokumenata o ostvarenom napretku u korišćenju dostupne finansijske i tehničke pomoći EU.

U toku diskusije, poslanici su se saglasili da parlamenti mogu pružiti značajan impuls postojećim procesima korišćenja IPA fondova, time što će unaprijediti nadzor nad trošenjem sredstava, kao i artikulisati potrebe građana i društva o tome na koji se način sredstva iz IPA-e najefikasnije mogu utrošiti.

U drugom dijelu sastanka, predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Jan Šnajdauf i Martin Šider su predstavili IPA-u II, finansijski instrument za period 2014-     2020. godine. Oni su istakli da IPA II donosi novi strateški pristup, odnosno fokusiranje projekata na manji broj aktivnosti, koje će donijeti reforme u ključnim sektorima demokratskog upravljanja, vladavine prava, konkurencije i ekonomskog rasta.

U toku treće sesije, parlamentarci su raspravljali o mogućnostima za uspostavljanje saradnje između COSAP inicijative i Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije država Zapadnog Balkana. Učesnici su se saglasili o potrebi za uspostavljanje formalizovane saradnje između odbora za evropske integracije država regiona, u obliku regionalnog projekta usmjerenog na potpuno sagledavanje potencijala za korišćenje sredstava iz IPA II finansijskog instrumenta.

Ispred Odbora za evropske integracije, na sastanku su učestvovali predśednik Odbora Slaven Radunović i član Odbora Srđa Popović.