Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 19. septembar 2014. 16:03

Predśednik Odbora za evropske integracije učestvovao na javnoj debati o pregovaračkom poglavlju 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga

Pregovori u poglavlju 3 zahtijevaju značajne zakonodavne i institucionalne reforme

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, učestvovao je danas na javnoj debati o pregovaračkom poglavlju 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, koju je organizovala Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, u prostorijama Privredne komore Crne Gore. Pored predsjednika Radunovića, na javnoj debati govorili su državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović i član Pregovaračke grupe za poglavlje 3 Vladimir Savković.

Predśednik Radunović je kazao da pregovori u ovom poglavlju i reforme u okviru usklađivanja propisa sa EU donose konkretne ekonomske koristi, koje se ogledaju u pojednostavljivanju i skraćivanju procedura za registraciju preduzeća, kao i u omogućavanju pružanja prekograničnih usluga bez obaveze poslovnog nastana. Pored toga, usaglašavanjem propisa u oblasti stručnih kvalifikacija regulisanih profesija, otvoriće se široke mogućnosti za zapošljavanje crnogorskih građana u drugim državama EU. Predsjednik Radunović je napomenuo da pregovori u ovom poglavlju predstavljaju finansijski i tehnički zahtjevan proces, ali da je neophodnost tog procesa neupitna, ako Crna Gora želi ostvariti cilj ekonomske konkurentnosti na evropskom tržištu i privući evropske investicije.

Ambasador Pejović je istakao da je simbolički važno što se javna debata odvija u prostorijama Privredne komore Crne Gore, zbog toga što napredak u poglavlju 3 predstavlja važan korak za pristupne pregovore, ali i za privrednike, koji će imati značajne koristi od pristupanja Crne Gore unutrašnjem tržištu EU. On je kazao da ovo poglavlje kroz ukidanje administrativnih barijera doprinosi i borbi protiv korupcije, koja predstavlja jedan od važnih zahtjeva za članstvo u evropskoj porodici naroda. Ambasador je najavio da će ovo poglavlje biti otvoreno krajem ove ili početkom sljedeće godine, nakon čega se očekuje dostavljanje mjerila za njegovo zatvaranje.

Član Pregovaračke grupe za poglavlje 3 Vladimir Savković je kazao da je ovo poglavlje naslonjeno na osnovnu ideju formiranja EU o stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora, te ponovio stav svojih sagovornika da su neophodne brojne zakonodavne i institucionalne reforme u ovom sektoru. On je istakao da najveći izazov predstavlja usklađivanje zakonodavstva sa Direktivom o uslugama, koja reguliše veliki broj usluga i, između ostalog, postavlja zahtjev za unapređenje transparentnosti kroz osnivanje Jedinstvene kontakt tačke, što će biti jedna od obaveza Crne Gore u narednom periodu.