Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 09. oktobar 2014. 15:30

Održana 29. śednica Odbora za evropske integracije

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič predstavio Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu

Na danas održanoj 29. śednici Odbora za evropske integracije, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. Mitja Drobnič predstavio je glavne aspekte Izvještaja o napretku Crne Gore za 2014. godinu, koji je juče objavila Evropska komisija.

Ambasador Drobnič se na početku osvrnuo na izjavu novog predśednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o tome da u narednom petogodišnjem periodu neće biti proširenja, istakavši da je to objektivna procjena napretka država kandidata i vremena neophodnog za ispunjavanje kriterijuma i formalno pristupanje Uniji, te da ova poruka ne treba da bude shvaćena kao obesmišljavanje intenzivnog rada država kandidata na reformama. Ambasador je kazao da Izvještaj odslikava novi pristup Evropske komisije, koji sadrži tri glavna stuba: vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave. On je istakao napredak Crne Gore u određenim oblastima u posljednjih godinu dana, ali i ukazao na neispunjavanje jednog broja obaveza.

Nakon uvodnog izlaganja, poslanici su u aktivnoj diskusiji izrazili različita mišljenja o stepenu napretka Crne Gore u ostvarivanju ključnih političkih reformi. Ipak, jednoglasno je iskazan stav da je u faktualnom smislu Izvještaj objektivan i da odslikava realno stanje u pogledu ispunjenosti obaveza. Takođe, poslanici su pozdravili činjenicu da je Evropska komisija u Izvještaju navela kako je, u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, ojačana uloga Skupštine Crne Gore, a naročito Odbora za evropske integracije.

Pored članova Odbora, na śednici su učestvovali potpredsjednik Skupštine Branko Radulović, predsjednici skupštinskih odbora Halil Duković, Branka Tanasijević i Radivoje Lala Nikčević, generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Alberto Kamarata, Analiza Đansanti, Barbara Rotovnik i Sintija Steinite.