Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 28. oktobar 2014. 14:53

Održan koordinacioni sastanak predstavnika Evropskog parlamenta i nacionalnih korespondenata parlamenata Zapadnog Balkana i Turske

Istaknut značaj regionalne saradnje i pružanja podrške zemljama aspirantima za članstvo u EU

Današnji sastanak, održan u Baru, obilježila je evaluacija Pretpristupnog programa podrške Evropskog parlamenta nacionalnim parlamentima Zapadnog Balkana i Turske za 2014. godinu, ali i razmjena mišljenja o prioritetnim zadacima i temama za narednu godinu.

Direktor Direktorata za pružanje demokratske podrške Generalnog direktorata za vanjske politike Evropskog parlamenta Kristijan Huber osvrnuo se na rezultate ovogodišnjih izbora za Evropski parlament, te istakao da je uspostavljen novi sastav izvjestilaca za zemlje u regionu. Za Crnu Goru izvjestilac je Čarls Tanok (Charles Tannock), dok je šefica Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Analiz Dods (Anneliese Dodds). Tom prilikom kazao je da će u narednom periodu fokus biti na reformama i demokratizaciji institucija, ali i da je u vremenu u kojem, kako je najavljeno, neće biti novih proširenja, program podrške nacionalnim parlamentima posebno važan.

Učesnici sastanka iznijeli su predloge za organizovanje seminara koji će za ishod imati dublju analizu pitanja na dnevnom redu, kako za poslanike tako i za službenike nacionalnih parlamenata. Pohvaljeno je organizovanje seminara po principu rotiranja zemalja kao organizatora, te istaknute studijske pośete i programi stažiranja kao najefikasniji vid pružanja podrške. Među predlozima za teme koje bi bile predmet rasprave u oviru programa za narednu godinu istakla su se pitanja iz oblasti pravosuđa, poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Pored predstavnika Evropskog parlamenta, na sastanku su učestvovali korespondenti nacionalnih parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore, kao i predstavnik Regionalnog sekretarijata za parlamentarnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi (RSPC SEE).