Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 07. novembar 2014. 20:11

Održane tribine sa gimnazijalcima i sastanci sa rukovodstvom opština Berane i Bijelo Polje

Odbor nastavio sa organizovanjem tribina u cilju približavanja procesa pregovora građanima.

Na danas održanim tribinama đacima su se obratili predsjednik i članovi Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, Šefkija Murić i Koča Pavlović, fokusirajući se na mjeru važnosti uloge mladih za proces evropskih integracija i dinamiku reformi u društvu. Organizovanje tribina sa srednjoškolcima jedan je od načina koji Odbor za evropske integracije koristi u cilju približavanja procesa pregovora građanima, posebno uzimajući u obzir da je većina sjednica posvećna pregovaračkom procesu zatvorena za javnost. Predstavljajući benefite koje mladi imaju u ovoj fazi integracija, poslanici su posebno istakli Erasmus+, novi program za obrazovanje, obuku, mlade i sport za koji je opredijeljeno 14,7 milijardi eura za period 2014-2020. Program predstavlja promociju mogućnosti učenja za građane u Evropskoj uniji i izvan nje, saradnje između obrazovnih ustanova, organizacije mladih, lokalnih i regionalnih vlasti, kao i podrške u procesu reformi politika u zemljama članicama i saradnju sa zemljama koje nijesu dio EU.

Čineći tribine konstruktivnim i krajnje inspirativnim, učenici su pokazali interesovanje za pitanja koja se odnose na reformu obrazovanja i njenu refleksiju u društvu, koji su to pozitivni aspekti pregovora, te koje su vrijednosti koje Crna Gora treba da sačuva, a koje da usvoji od Evropske unije. Međutim, bilo je i konkretnih komentara, vezano za eksploataciju nafte i gasa na teritoriji Prevlake i njeno odražavanje na odnose dvije države, zatim na prednosti i mane korišćenja eura u Crnoj Gori, te postoji li mogućnost za polarizaciju društva na one koji teže Evropskoj uniji i one koji su okrenuti Rusiji.

Sastanke sa rukovodstvom opština Berane i Bijelo Polje obilježila je razmjena mišljenja o mogućnostima produbljivanja saradnje na državnom i lokalnom nivou, kao i realizovanim projektima, sa naglaskom na IPA program podrške. U tome predstavnici pomenutih lokalnih samouprava spremno dijele svoja iskustva sa drugim opštinama, a kroz Komitet regiona osiguravaju kontakte na evropskom nivou. Na sastanku je istaknuto da se Crnoj Gori, u okviru Finansijskog programa IPA II nudi ukupno 270 miliona eura, te da je za iskoriščavanje datih sredstava najbitnije obezbijediti kreativne ideje i administrativno tehnički kadar sposoban da napiše i realizuje projekat.

Predstavnici lokalne samouprave u Beranama pozitivno su ocjenili realizovani projekat Vatrogasnog doma, te istakli dva koja su u najavi – Kolektor, ukupne vrijednosti 10 miliona eura i Zgrade za izbjeglice, za koji se sredstva očekuju iz Regionalnog stambenog fonda. Što se Opštine Bijelo Polje tiče, dosadašnji projekti finansirani iz IPA-e rađeni su u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne zaštite, ali i infrastrukturni kao što su Kolektor za prečišćavanje otpadnih voda i Gradska parking garaža.

Naredna tribina Odbora za evropske integracije biće organizovana u centralnom dijelu Crne Gore do kraja godine.